Luni, 22 Aprilie 2019
Luni, 22 Aprilie 2019


Kontakt / Răzvan Lupescu: Centenarul ar trebui să fie plin cu drapelele tuturor regiunilor țării, ale diverselor minorități…

Răzvan Lupescu: Centenarul ar trebui să fie plin cu drapelele tuturor regiunilor țării, ale diverselor minorități…

Se apropie Centenarul și pe lângă vechile ''mândrii'' observ o intețire a naționalismului, a urii față de cei ce sunt de altă etnie sau religie. Observ și o accentuare a manipulării istoriei. Ce-i mai trist e că aceasta e făcută chiar de către unii istorici, ba unii chiar membri ai Academiei Române. Centenarul pentru unii înseamnă motiv de ură dar și de mândrie goală.

”De ce se pune în scenă o piesă de teatru ce are ca temă centenarul, scrisă de un maghiar? De ce la Carei maghiarii dansează lânga monumentul ostașului Român? De ce garda(simbolică) de la Alba Iulia nu e desființată? Nu reprezintă românii ci asupritorii”, ne spun naționaliștii cu ochii injectați de ură. 

Pe mine cel puțin, aceste manifestări mă întristează.

Asta să fi înțeles noi din cei 100 de ani de Românie? Cine a fost primul, cine e cel mai tare, noi si doar noi? Șașii au și ei un proiect la 100 de ani de Românie. Prin Michael Schmidt se propun 100 de figuri reprezentative ale sașilor Transilvăneni.

Nu prea e înglobat în proiectul centenarului, e lăsat la margine de autoritățile Române. Centenarul înseamnă doar fluturări de drapele tricolore, centenarul e doar despre români? România înseamnă nu doar românii ci și toate celelalte naționalități ce locuiesc aici.

          

Centenarul ar trebui să fie plin de drapele, ale tuturor regiunilor țării, ale diverselor minorități, ale cultelor diferite ce compun azi România. În loc să ne deranjeze că se dansează lângă un monument al ostașului Român ar trebui să ne bucure acest lucru.

Până la urmă acei ostași și-au dat viața pentru ca noi azi să fim fericiți, liberi și să putem dansa, indiferent de etnie, culoarea pielii sau credințe. 

Maghiarii nu sărbătoresc 1 Decembrie. Nu au un motiv să o facă. 

Am mai discutat despre faptul că alegerea zilei de 1 Decembrie ca zi națională e una nefericită. 
O zi națională trebuie aleasă în așa fel încât să-i cuprindă pe toți cetățenii. Din păcate ne supărăm pe ei și mai grav îi urâm. N-am ințeles că deși locuim împreună, uneori avem istorii diferite și de multe ori istoria ne-a pus pe poziții opuse.

Azi însă ar trebui să privim spre viitor și să lăsăm patimile trecutului.

De centenar ar fi trebuit să preluăm motto-ul Uniunii Europene; ''unitate în diversitate''. Pentru că România e diversă. În toți acești 100 de ani nu am învățat să făurim o unire. Să păstrăm măcar identitățile diverselor nații ce locuiesc aici împreună.

Din păcate majoritatea manifestărilor de Centenar îmi amintesc de o epocă ce ar fi trebuit să fie de mult apusă. Îmi aduc aminte de defilările, de Cântărea României. Nu cu naționalisme, nu cu falsificări ale istoriei cum că noi am fost cei mai mari și cei mai tari, nu cu serbări pline de grandomanie, de kitsch se serbează un Centenar.

Unii sunt supărați că în ăștia 100 de ani n-au obținut ce așteptau, alții se supără pe ei că nu se bucură de centenar. 

N-avem cu ce să ne mândrim de Centenar. Nu avem o mare realizare, nu avem autostrăzi, nu avem sistem de sănătate, nu avem un sistem școlar modern. Avem în schimb o catedrală ce nu e încă terminată dar o inaugurăm acum. În ea mulți și-au pus toate speranțele și mândriile. Din păcate e doar o amăgire. Politicienii, mulți dintre ei corupți, ce n-au fost în stare să realizeze proiecte de mare anvergură, oferă în ultimul moment poporului ce așteaptă un motiv de mândrie – circ.

Sus