Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Kontakt / Primul grup de vizitatori al bibliotecii noastre vine cu ”adrenalină intelectuală” de la... Căpușu Mare

Primul grup de vizitatori al bibliotecii noastre vine cu ”adrenalină intelectuală” de la... Căpușu Mare

Primii vizitatori anunțați în prealabil al Bibliotecii Româno-Maghiare – spre surprinderea noastră – nu au fost elevi din școlile maghiare titrate, ci elevii din Școala Gimnazială Căpușu Mare (Magyarkapusi Általános Iskola). Deși acești copii învață în mediu rural, interesul lor este neobișnuit de ridicat pentru fenomenul IT, pregătindu-se toți (cel puțin la această vârstă, viața menținând surprize) pentru a deveni designeri și programatori. Cu alte cuvinte: viața nouă, viața ”cool”, viața cu adrenalină... intelectuală.

Dirigintele lor, Fejér Ákos nu este specialist în IT, fiind profesor de geografie, dar pune accent pe îndrumarea elevilor în a-și găsi viitorul la locuri de muncă bine plătite pe meleagurile natale. Tânărul profesor este în același timp și un cititor al portalului nostru, ba mai mult, este la zi și cu prezența noastră la TVR sau Radio Cluj (”Dvs. sunteți Corbul pe care tot îl aud la radio?”)


Echipa din Căpușu Mare a venit la cunoscuta firmă Polysoft să prindă câte ceva din atmosfera designului și a programării.

Scurta lor vizită la departamentul nostru a fost o surpriză plăcută pentru noi, mai ales că biblioteca a fost prezentată însuși de diriginte (!), care a înțeles din start - încă de la înființare - menirea micii noastre instituții.

                                                                                ***
Într-o lună, iată, ne întâlnim cu al doilea profesor tânăr maghiar (primul fiind profesorul de ”chitară fizică” din Școala Gimnazială Octavian Goga, Cartierul Mănăștur,Cluj), care urmărește într-un stil original și modern calea occidentală a educației aplicate – o educație care asistă activ la nașterea unei generații noi open minded, interesată cu ”adrenalină” de lumea care ne înconjoară.
Sus