Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / ”Iosep Otilo” și Ágnes spală la râu – elevi români recită balade maghiare traduse în română

”Iosep Otilo” și Ágnes spală la râu – elevi români recită balade maghiare traduse în română

La Gala Școlară a Corbilor Albi din 17 noiembrie, desfășurată în holul Școlii Generale Octavian Goga din cartierul Mănăștur, și-au încercat zborul – prin prezentarea unor miniscenete izvorâte din literatura maghiară clasică – și elevii Colegiului Tehnic Energetic respectiv a Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu.


Acești elevi români – alăturându-se astfel școlilor partenere tradiționale ale Corbilor Albi – au demonstrat încă o dată, că tineretul este în continuare deschis pentru a pune într-o lumină sănătoasă și mai ales tinerească legăturile complexe româno-maghiare.


Scena improvizată în holul Școlii Generale Octavian Goga din cartierul Mănăștur s-a dovedit a fi una ideală, pe scaunele aduse din clase ocupându-și locul profesori, elevi, părinți și bunici, curioși să audă cum sună ”Iosep Otilo” în limba română sau Goga în traducere maghiară.


Deși ”micuții corbi” din școala gazdă au recitat pe de rost și au făcut tot posibilul pentru a fi din nou ”starurile” galei, de data aceasta interesul maxim a fost acordat debutanților. 


Sauciu Andreea și Crișan Darius, elevi în clasa a X-a, Filologie, la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, au prezentat o scenetă bazată pe poemul vestit al lui Arany János intitulat Mama lui Matia (Mátyás anyja), împărțind rolurile într-un mod original.

Deși ”plicul” simbolic nu a sosit la timp, cei doi elevi au reușit să lege cele două lumi ale secolelor XV și XXI, cu o ușurință remarcabilă.


Echipa Colegiului Tehnic Energetic a prezentat balada lui Arany János intitulată Ágnes spală la râu (Ágnes asszony), folosind un lighean pentru a întruchipa pârâul vestit. În lighean apa era ”curată”, deși inițial s-a vehiculat ideea de a ”înroși” această apă. ”Sângele” a fost simbolizat de o față de masă cu simboluri maghiare.


După aplauzele lungi, conform tradiției s-a făcut ”bursa noilor pui de corbi”, organizatorii constatând cu emoție că la următoarea gală încă un liceu român din Cluj se va prezenta cu o scenetă. 


Elevii și profesorii vizați vor să țină în secret poemul care va fi dramatizat de ei. Sursele Corbilor Albi însă au obținut aceste informații supersecrete pe căi de spionaj. Se pare că va fi vorba despre scena când ”Ianci” o sărută pe ”Ilușca”... (Wow!)

Sus