Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Kontakt / Despre ansamblul folcloric: Păstrătorii de Tradiții Românești din Aletea (Ungaria)

Cu ocazia anului centenar, TVR România a inițiat un proiect pentru mai buna cunoaștere a comunităților istorice românești din afara țării, intitulat: ,,La un pas de România’’. Din aceste episoade vom afla informații esențiale despre viața socială, politică, economică și religioasă a comunitătii românești din Ungaria.

Sâmbătă, 17 noiembrie de la orele 14.30 publicul doritor va avea ocazia de a descoperi povestea celui mai vechi ansamblu folcloric românesc de pe teritoriul țării vecine, Ungaria. Emisiunea va putea fi vizionată pe canalele TVR Internațional și online pe TVR+, iar în reluare joi, 22 noiembrie de la orele 22.00 pe aceleași canale TV.Un lucru deosebit de important de menționat este faptul că localitatea Aletea (în maghiară Elek), este un așezământ din estul Ungariei, la granița cu România, fiind o localitate cu o populație preponderentă maghiară. 

Prima sa atestare documentară datează din anul 1232. La Aletea funcționează o școală  românească bilingvă, o capelă ortodoxă, autoguvernarea românească locală, precum și multe alte instituții culturale românești. Orașul se află la aproximativ 20 de kilometri de principalul centru al românilor din Ungaria, Jula.


                                                                    Petru Sabău.Sursa:TVR

Ansamblul folcloric de dansuri românești din Aletea este cel mai vechi ansamblu al minorității noastre, înființat pe teritoriul statului maghiar, având o tradiție veche de 71 de ani. Prima lor apariție a avut loc în iarna lui 1947 la casa ,,Cărvăroaie’’, așa zisa ,,inima și sufletul satului’’ din zilele noastre (cârciuma sau birtul).

Cel mai longeviv membru al acestui ansamblu este dl. Petru Sabău în vârstă de 80 de ani, care este și unul dintre principalii fondatori ai echipei de dansuri folclorice.
Sus