Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Turismul secesionist și răgazul dat ungurilor de Centenar

Turismul secesionist și răgazul dat ungurilor de Centenar

Acum trei ani ceremonialul schimbului de gardă al Cetății Alba Carolina era considerată evenimentul forte al debutului de sezon turistic al orașului Alba Iulia. Detaliile ceremoniei erau îndeaproape urmărite de jurnaliști, întrecându-se între ei, cine scrie mai destins și mai colorat despre această atracție turistică ”made în România”.


Acum trei ani echipa de fotbal din Sibiu era aplaudată pentru numele său original, Hermannstadt, ”cazul” – adică ideea asumării numelui istoric neromânizat al orașului – fiind prezentat ca un exemplu bun pentru localpatriotism respectiv ingeniozitate manegerială.

Iar acum?

„Prin prezenta petiție, noi, Asociația Neamunit, vă solicităm să întreprindeți toate demersurile care vă stau la dispoziție conform legii pentru a opri definitiv și în cel mai scurt timp cu putință programul de demonstrații și defilări ale gărzilor în uniforme austriece de epocă în Cetatea Alba Iulia, activități pe care le considerăm total nepotrivite în contextul actual al Anului Centenarului Marii Uniri, ceea ce vom argumenta în cele ce urmează.(...) În acest condiții, deși istoria Transilvaniei și a orașului Alba Iulia este una limpede românească, iată că, inclusiv în anul Centenarului, instituțiile publice întârzie să își recapete demnitatea națională și proprietatea simbolică, apoi culturală, economică și politică asupra moștenirii lor istorice și rămân tributare unei ideologii de tipul ocupat-ocupant.”


Acum, în 2018, ceremonialul schimbului de gardă al Cetății Alba Carolina este concepută de unii ca ”sfidare a istoriei române” și ”aplaudarea ucigașilor lui Horea”.

Acum, în 2018 numele echipei de fotbal Hermannstadt este considerată de unii patrioți un simbol latent al secesiunii și sărbătoririi ”asupritorilor”, care nu permiteau românilor să intre în orașele săsești”.


Comentariile acestui fenomen al infantilizării semigeneralizate este intens recomentată pe paginile de socializare moderate (sau nemoderate). 

Un comentariu din cele multe mă face să zâmbesc amar: ”Răgaz dat pentru unguri… Măcar pentru câteva zile nu ne mai atacă pe noi. Pauză bine meritată… ”Sus