Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Maghiarii pierd la Oradea: ”Mergeti în Ungaria și faceți-vă acolo clase deștepților...”

Maghiarii pierd la Oradea: ”Mergeti în Ungaria și faceți-vă acolo clase deștepților...”

Pe malul stâng al Crișului nefiind nici o școală maghiară, ungurii din Oradea au solicitat primăriei aprobarea înființării unei școli ungurești, botezată după Regele Sigismund de Luxemburg. Clasele maghiare ar fi fost adunate din mai multe școli mixte. Cererea a fost semnată de Asociația Pedagogilor Maghiari din România – forul cel mai competent în tematica învățământului în limba maghiară – și Bisericile Maghiare, alături de UDMR.

Cererea nu a fost acceptată, evocându-se o sumedenie de motive, dintre care cea mai zgomotoasă era ”teama de segregare”.

Ca orice altă problemă de învățământ legată de drepturile maghiarilor și aceasta este intens dezbătută în societatea maghiară și română din Ardeal.

Preluarea secțiilor maghiare din instituțiile școlare Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Lucreția Suciu și Ioan Slavici cu scopul de a înființa din acestea o școală cu predare în limba maghiară de sine stătătoare ar fi fost o rezolvare pentru copiii maghiari din partea stângă a Crișului Repede. 

Era un plan bine gândit, susținut de toți factorii decizionali ai societății maghiare.

Acum – alături de Tîrgu Mureș – și la Oradea avem probleme cu dreptul înființării școlilor maghiare. Încă un scandal monstru. 

Presa? Ca de obicei. 

Moderarea comentariilor șovine? Uitate…

”Mergeți în Ungaria și faceți-vă acolo clase deștepților... Postat 08 Noiembrie 2018, 22:51 de firtatraian”

 


Sus