Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Kontakt / Liceul Românesc ,,Nicolae Bălcescu’’ din Jula (Gyula, Ungaria) văzut altfel

Liceul Românesc ,,Nicolae Bălcescu’’ din Jula (Gyula, Ungaria) văzut altfel

În cursul zilei de 3 noiembrie 2018( sâmbătă), publicul din România a avut marea plăcere de a viziona în premieră un reportaj realizat de către echipa TVR România despre singurul și vestitul liceu românesc de pe teritoriul Ungariei din capitala românilor din țara vecină.

Cu această ocazie s-au putut afla informații utile despre funcționarea liceului, fondurile alocate, modul de predare al unor dascăli români, ansambluri și cercuri culturale, respectiv artistice, precum și ce gândesc copiii care învață aici despre această instituție cu o vechime și tradiție de aproape 7 decenii.


                                                             Sursa: TVR

Reluarea acestui mini documentar va putea fi făcută în data de 9 noiembrie 2018, de la orele 21:00 pe canalul TVR International.

De menționat este faptul că Liceul ,, Nicolae Bălcescu’’ s-a înființat în anul 1950, fiind singurul liceu din Ungaria cu predare doar în limba româna. Ulterior această instituție a devenit bilingvă, din motivul unor dificultăți apărute la admiterea în instituții maghiare( ex: echivalarea examenelor).

În prezent liceul românesc din cartierul cu numele ,,orașul mare românesc’’, funcționează sub egida Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria.

Sus