Marţi, 20 August 2019
Marţi, 20 August 2019


Kontakt / Ladányi Evelin: A fi român sau maghiar

Ladányi Evelin: A fi român sau maghiar

Din totdeauna am fost în contact atât cu tradițiile românești, cât și cu cele maghiare, având în vedere faptul că m-am născut într-o familie în care se întâlnesc ambele. 

Mama mea este româncă, iar tatăl meu este maghiar, și am considerat mereu că acesta este un avantaj pentru mine. Am putut învăța ambele limbi vorbite în familia mea și mi s-a deschis calea de a citi lecturile celor două nații. Dar dintre toate lucrurile, cel mai mult mi-au plăcut cele pe care le-am descoperit învățând despre ambele culturi.


În prezent studiez în limba maghiară la Colegiul Bethlen Gábor din Aiud, o școală în care învață elevi și predau profesori atât români, cât și maghiari, și care păstrează tradițiile pe care adesea le prezintă publicului sub formă de spectacol. De obicei, aceste tradiții constau în dansuri populare, povești din folclor și scenete de teatru.


În mod frecvent particip la evenimente și competiții de tras cu arcul organizate în special de Asociația Torockói Ijász Szer (TISZ), care adună deopotrivă prieteni maghiari și români, reamintindu-ne de armele și obiectele de luptă folosite de maghiari în timpul luptelor în trecut.

Deși merg la o școală cu predarea în limba maghiară, deci intru în contact mai des cu latura maghiară a identității mele, îmi place să mă consider în egală măsură atât româncă, cât și unguroaică.


Sus