Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Kontakt / Cristian Sandache: 1956, 23.octombrie – Ungaria sfidează URSS

Cristian Sandache: 1956, 23.octombrie  Ungaria sfidează URSS

Decizia autorităților comuniste maghiare de a autoriza folosirea violenței asupra unei mari manifestații anticomuniste a studenților budapestani, va declanșa (la 23 octombrie 1956) Revoluția anticomunistă din Ungaria. Inițial, URSS a acceptat revenirea la putere a lui Nagy Imre (1896-1957), un vechi lider comunist eliminat din partid, după ce inițiase unele măsuri de liberalizare. Pe 24 octombrie 1956, Nagy a devenit lider al guvernului, inițial având intenția de a stopa cumva, amplificarea evenimentelor, în sensul radicalizării acestora. 


Numai că, evenimentele l-au depășit, iar el a avut înțelepciunea de a le înțelege sensul și s-a adaptat în consecință, lărgind baza ideologică a platformei sale, în sensul că, pe 1 noiembrie a alcătuit un guvern de coaliție, în care s-au regăsit reprezentanți ai mai multor partide democratice. Fostul comunist va deveni o figură respectată, populară și (în cele din urmă) tragică a istoriei țării sale, decretând ieșirea Ungariei din cadrul Pactului dela Varșovia și neutralitatea țării. 

Ar fi urmat alegeri libere. Mesajul său radiodifuzat , solicitarea de sprijin pentru Ungaria din partea ONU, ilustrează drama unui om lucid, atașat în cele din urmă, realelor interese naționale maghiare. 


Pe 4 noiembrie 1956, trupele sovietice au atacat Budapesta, în timp ce un guvern pro-URSS (condus de către Kadar Janos) fusese deja alcătuit. În pofida disproporției evidente de forțe, luptătorii anticomuniști din capitală au dovedit curaj, dar în cele din urmă au fost zdrobiți. În restul Ungariei, rezistența antisovietică s-a mai prelungit o vreme. Au fost uciși circa 25.000 de maghiari, în vreme ce aproximativ 160.000 s-au refugiat în Occident. Rezistența pasivă maghiară a continuat, chiar și după anihilarea Revoluției. 

Aproximativ 15.000 de opozanți maghiari ai URSS au fost deportați în Gulagul sovietic. Nagy a solicitat azil politic la ambasada Iugoslaviei din Budapesta, dar a fost ulterior predat autorităților din Republica Populară Română. După o internare la Snagov, a fost trimis în Ungaria, unde a fost condamnat la moarte și executat. Occdentalii și nord-americanii au evitat o confruntare cu URSS, astfel încât, ungurii au fost abandonați în fața colosului sovietic. 

Nu aveau nici o șansă de a câștiga, dar demnitatea cu care s-au manifestat, le-a conferit respectul și simpatia opiniei publice internaționale. O țară mică, profund afectată de efectele economico-sociale ale ultimului război mondial, a demonstrat că ideea națională, este mai puternică decât orice constrângere militaro-ideologică. Un popor iubitor de libertate, orgolios și viteaz, a avut temeritatea de a sfida un subcontinent, care simboliza în acel context  Forța brută.

Sus