Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Kontakt / Ungaria – steagurile românești cu caracter românesc

Ungaria  steagurile românești cu caracter românesc

De nenumărate ori aud prin presa românească și cea maghiară, diferite scandaluri sau dispute în legătură cu problema autonomiei secuilor din inima României. Dispute și afrimații contradictorii ce în ultimul timp parcă s-au amplificat. Din această cauză doresc să vă arăt ce legătură are defapt steagul românesc cu autonomia ținutului secuiesc. Așa că hai să ne punem în pielea acelor persoane.

Dacă sunt român majoritar în țara mea nu fac altceva decât să arăt cu degetul spre cineva care e evident mai slab ca mine, în această situație spre etnicii maghiari din România. De multe ori chiar nu îmi pasă de soarta minoritarilor, dar când aud că vorbesc pe stradă o altă limbă decât cea română, de-ndată încep să atac. Sunt cu totul indiferent la tot ceea ce mi se spune, deci nu îmi pasă nici de soarta compatrioților mei. Important este ca mie să îmi fie bine, ne mai luând în considerare situația în care se află alții sau opinia pe care o au despre țara în care ,,mai’’ locuiesc.

         

                    Școala românească de la Apateu, cu steagul românilor  (Apáti - Ungaria)

De ceva timp parcă am devenit tot mai toleranți cu cei din jurul nostru, asta și datorită tinerilor ca adoptă tot mai mult mentalitatea vest-europeană, lipsită de discriminare sau concepte antirasiale. Să nu credeți asta, totul e scris frumos doar pe hârtie, realitatea e cu totul alta, o spun din proprie experiență. În vest mai au de lucrat la capitolul acesta. Totuși există excepții ce nu trebuie omise.

Iar cum e treaba dacă sunt minoritar într-o țară ca și România, mai precis mă declar maghiar?

A fi minoritar în această țară este o adevărată aventură plină cu obstacole și peripeții. Spun acest lucru deoarece în România, nici până în zilele noastre populația nu a reușit să se împace cu ideea că în această țară bogată nu trăiesc doar români, ci și personae de alte etnii. Spre deosebire de Ungaria, unde cum am mai spus și la galele asociației ,,Corbii albi’’, toate minoritățile sunt privilegiate prin drepturi și legi bine stabilite, iar bineînțeles respectate. Așa sunt eu în situația românului minoritar din țara vecină. Este o încăpățânare ce nu o poți înțelege ca și majoritar, ci doar atunci vei realiza acest lucru dacă ești pus în situația de a ajunge chiar tu în minoritate. Fie că ești român sau maghiar vei deveni mai solitar națiunii din care faci parte, decât înainte. Ca și maghiar mereu vor arăta spre tine cu degetul când va fi vreo problemă politică sau orice altceva ce vizează etniile din România. 

             

                         Școala românească din Bătania cu steagul românilor (Battonya - Ungaria)

De ce? Pentru că maghiarii mereu au fost mai încăpățânați și solidari unii cu alții la greu, spre deosebire de noi românii care nu am făcut altceva decât să ne distrugem reciproc.

Trebuie să le înțelegem și durerile lor, nu doar pe ale noastre, iar ei la rândul lor vor proceda la fel. 

Mereu se face mare tam-tam când e vorba de autonomia ținutului secuiesc sau de arborarea steagului unguresc la instituțiile bilingve, respective pur maghiare din țară. Dacă ar fi să facem o scurtă privire asupra Ungariei, am realiza că acolo steagul românesc nu prezintă o problemă și nici o încălcare a statului de drept, ci normalitate. O normalitate ceea ce a dat independență financiară și juridică instituțiilor minoritare ce sunt reprezentate prin autoguvernări. Iar iată că nu s-a dezbinat țara, ba mai mult, minoritățile au adus o mulțime de beneficii statului ca spre exemplu: în turism.

Trebuie să învățăm să fim toleranți, deoarece doar așa vom putea fi tolerați și ascultați, acesta este secretul succesului.


Sus