Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Mátyás Orsolya: De ce mă simt acasă la Liteni (Magyarléta)?

De ce mă simt acasă la Liteni (Magyarléta)?

În prezent, toată lumea are un concept diferit despre ce înseamnă să fii acasă. Unii cred că acasă este locul unde te culci noaptea, alții se simt acasă în jurul familiei și a prietenilor dar sunt și oameni a căror loc de muncă le cere să își schimbe reședința pentru anumite perioade. Din acest motiv poate nici nu conosc ce înseamnă căldura casei. 

Pentru mine cuvântul acasă este reprezentat de satul Liteni (Magyarléta). Un sat mic din județul Cluj, un sat majoritar maghiar, unde am crescut, unde mă întorc de pretutindeni.

Când cineva locuiește într-un oraș poate crede că satul nu este altceva decât agricultură, creșterea animalelor, magazin și cârciumă, eventual tradiții. Nu poate fi negat, că aceste lucruri îi aparțin într-adevăr mediului rural, dar cred că cei care au crescut aici, ar putea defini în mod diferit deoarece un sat nativ devine o parte din tine.


Liteni este un loc de amintiri fiecărei persoane care îl vizitează. Din ce în ce mai mulți turiști sunt atrași de Cetatea Géczy, aceasta fiind construită pe o stâncă deasupa văii Iara, și de peisajul care sporește experiența. Prima mențiune a cetății datează din anii 1300 când era deja o cetate regală. A avut mulți proprietari timp de un secol și jumătate, a fost donat pentru strămutare apoi a fost moștenit. La mijlocul anilor 1500 o cantitate mare de praf de pușcă acumulată în camerele subterane a explodat și a distrus cetatea. 

Géczy János a primit-o ca donație, a reînnoit-o asigurându-i pe urmași că o pot deține mai mulți ani. Din acea periodă provine numele cetății și o serie de legende sunt legate de acest nume care atrage atenția cititorului cu teme speciale și interesante, chiar și pline de umor. Cetatea a fost distrusă după războiul condus de Rákóczi, însă pădurile, munții care o înconjoară reprezintă și astăzi un peisaj unic, deosebit. 

La optsprezce ani, pot spune că cel puțin de optsprezece de ori am fost la Cetatea Géczy, descoperind ceva nou de fiecare dată. Aceasta ar putea fi un bolovan, o fântână mică sau un hublou. Acum, văzându-i ruinele, omul se gândește cât de magic ar fi, dacă ne-am putea întoarce în timp până când și acest loc a însemnat o: acasă cuiva. Din nefericire, această călătorie ar fi prea mult de dorit în timp ce să o vizitezi nu costă nimic, în plus tu devii bogat – bogat în experiențe.
Sus