Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / În Timișoara germanii sunt mai germani ca și cei din ”Sibiu”?

În Timișoara germanii sunt mai germani ca și cei din ”Sibiu”? 

Maghiarii din România s-au cam obișnuit cu ideea că în pofida faptului că în țară există n+1 minorități, ei sunt singurii care își asumă postura de ”minoritar rău”, adică o comunitate care spune lucrurile pe nume, și nu vrea să se asimileze, trezindu-se cu copii sau nepoți care nu se mai consideră maghiari, nu mai vorbesc limba maghiară și nu se simt legați de națiunea maghiară.

Legea tragicomică legată de scoterea dintre sarcinile învățătorilor predarea limbii române la secțiile școlilor cu minorități, ar fi trebuit să alarmeze toate școlile vizate – inclusiv reprezentanța comunitară și politică a tuturor minorităților –, totuși numai maghiarii săreau ca și arși, convinși că și celelalte minorități vor protesta.

”Numa` ungurii! – vuia presa patriotică.

Și iată, iată, nu s-a întâmplat așa. 

Sibiul – și tot ce reprezintă în acest context – a tăcut, însă Timișoara nu a tăcut, și a demonstrat că este un oraș european într-adevăr multicultural, în care minoritățile țin la limba lor maternă.

Rar se întâmplă, când germanii din Ardeal se alătură maghiarilor în lupta lor pentru drepturi.

Mulțumim celor din Timișoara pentru atitudinea bărbătească, care spulberă mitul confornm căruia ”numa` ungurii” au probleme cu drepturile lor.

Iată, germanii din Timișoara nu vor nota 10 la purtare…

Poate alții înțeleg mai bine ca și mine: în Timișoara germanii sunt mai germani ca și cei din ”Sibiu”?

Sus