Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Și lumea se miră că ungurii nu sărbătoresc Centenarul

Și lumea se miră că ungurii nu sărbătoresc Centenarul

În tot haosul din România – un haos care va influența ani de zile viitorul țării – nici nu mai par importante problemele nerezolvate ale maghiarilor. Față de ceea ce se întâmplă, față de decăderea morală și întunecarea orizonturilor, faptul că s-a încercat din nou îngrădirea dreptului de a învăța în limba maternă pare ceva neînsemnat.

Suntem în anul 2018, departe, departe de zilele schimbării regimului totalitar și totuși, iată-ne față în față, iarăși și iarăși, cu problemele nerezolvate ale maghiarilor. 

Acum a intrat în lumina reflectoarelor încercarea întroducerii unei legi care ar obliga secțiile maghiare să revoluționeze pe de o zi pe alta metodica predării limbii române pentru copiii mici, luând dreptul învățătorilor de a preda română și transferând acest drept profesorilor de specialitate.

O lege nu antimaghiară, ci de-a dreptul idioată, deoarece cei care au elaborat-o habar nu au despre școală și educație în general. Legea a fost abrogată, însă suspiciunile rămân. Mii de părinți, dascăli și elevi maghiari încep școala cu anxietăți, fiind obligați să trăiască in eternis sub sabia lui Damocle căci nu se știe niciodată când mai apare un mare patriot și inventează ceva împotriva sistemului de învățământ în limba maternă.

Lucrurile nu stau mai bine nici la nivel universitar, deoarece la Târgu Mureș se continuă lupta împotriva secției maghiare a Universității de Medicină și Farmacie, autoritățile române negăsind altă metodă de a minimaliza prezența maghiară decât prin unificarea acesteia cu o altă universitate. Răspunsul dascălilor universitari este pe măsură: se retrag din funcții.Cum reacționează sub această presiune societatea maghiară? Se alarmează, demonstrează, sugerându-le astfel copiilor că a fi maghiar în România înseamnă probleme și greutăți în plus. Se ajunge încetul cu încetul la o psihoza, copiii și părinții stând non-stop în alertă pentru a fi pe fază când se introduce ceva îngrăditor pentru drepturile câștigate în decurs de o sută de ani.

Și, între timp, lumea se miră că ungurii nu sărbătoresc Centenarul. 


Sus