Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Gala Bibliotecii Româno-Maghiare Corbii Albi, 2018

Fără sigla centenarului întâlnită la tot pasul, evenimentul găzduit sâmbătă de Sala Radio din Cluj a fost cea mai elocventă dovadă a Marii Uniri! Ce poate fi mai convingător decât un spectacol realizat de elevii români și maghiari de clasa a VII-a de la două școli din localitate, și anume Școala Gimnazială Octavian Goga și Liceul Teoretic Onisifor Ghibu. 

          

Grație unor traduceri încrucișate cei prezenți în Sala Mare s-au putut convinge că o poezie reușită sună la fel de bine în ambele limbi. Un moment amuzant, gustat de public a fost prezența simultană pe scenă a Regelui Eduard, englez de felul său, în două ediții speciale: un Eduard român și un Eduard maghiar. Fiecare îmbrăcat după gustul și imaginația interpreților!

Și dacă mai era nevoie de o dovadă în plus pentru a demonstra că adevărata unire se face în cuget și în simțiri, pe calea culturii, publicul spectator a putut asculta pledoaria entuziasmată a unui oltean, Marius Dobrin, despre scriitori maghiari pe care i-a putut cunoaște prin cărțile traduse în limba română! 

Maramureșeanul Horia Picu, un cititor împătimit al literaturii maghiare a țesut din titluri și nume de autori o poveste reușită, dobrogeanul Silviu Măcrineanu expert în Kosztolányi a lipsit motivat de astă dată, iar subsemnata am încercat să atrag cititorii spre scrierile cu tentă culinară, recunoscând cinstit în același timp că un autor lăudat de Marius mie nu mi-a plăcut. Deci nu e temă pentru acasă la Corbii Albi să citești ceva ce nu-ți place sau să lauzi ce n-ai citit! 

        

Evenimentul sprijinit de Guvernul României, Departamentul pentru Relații Interetnice și Consiliul Județean Cluj s-a încheiat în acordurile muzicii rock, pe versurile poetului maghiar József Attila. 

     

Moderatorii evenimentului: Andrei Sebastian Csiplo, român din Ungaria și Csaba Szabó, maghiar din România.
Sus