Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / ”Regele ăsta englez e și ungur și român?” – crește numărul tinerilor care se interesează de cititul încrucișat

”Regele ăsta englez e și ungur și român?” – crește numărul tinerilor care se interesează de cititul încrucișat

Câteva luni după debutul proiectului Gala Bibliotecii Româno-Maghiare Corbii Albi, iată, numărul elevilor români și maghiari care vor să participe la promovarea cititului încrucișat (românii citesc literatura maghiară tradusă în română, iar maghiarii invers) crește vizibil.


                                                               Foto Kilin Zsolt

Până ce la prima ediție a galei o singură școală din Cluj a avut curajul să-și trimită elevii pe podiumul Sălii Radio, acum, la ediția a doua desfășurată la sfârșitul săptămânii, și-a făcut debutul și primul liceu din Cluj – Liceul Onisifor Ghibu – al cărui elevi care s-au alăturat cu emoții ”veteranilor” de la Școala Gimnazială Octavian Goga.


                                                           Foto Kilin Zsolt

Tematicile date de asociația noastră pentru a realiza o coreografie literar-artistică de 15-20 de minute, au fost Barzii din Wales (Arany János) respectiv Mama de József Attila. 


                                                          Foto Kilin Zsolt

Elevii școlilor participante – majoritatea din clasele de a VII-a de la secțiile maghiare și române – au avut la dispoziție o singură repetiție pe scenă, obligând copii români și maghiari să colaboreze intens, strofele fiind citite alternativ în maghiară și română.


                                                                Foto Kilin Zsolt

Elevii de la Școala Gimnazială Octavian Goga s-au prezentat costumați pentru Barzii din Wales (A walesi bárdok), oferind din primul moment deliciu spectatorilor, care au văzut pe scenă doi regi Edward: unul român și altul maghiar. (Regia: profesoarele Cerasela Varga, Nyakas Magdolna și Alina Teodorescu). 


                                                               Foto Kilin Zsolt

Liceul Ghibu a urcat pe scenă cu o coreografie melodiosă, punând în evidență dinamica specifică a poeziei Mama de József Attila, caracterizată prin spălatul rufelor respectiv întinderea acestora (regia: profesoara de fizică Nagy Csilla).


                                                              Foto Kilin Zsolt

În pauzele coreografiilor s-a ascultat variantele rock ale Barzilor din Wales (Echo of Dalriada) și Karóval jöttél (AWS – Siklósi Örs), pregătind ieșirea pe scenă a liderului formației Anahata, Nekro, care traduce textele pieselor rock din engleză în română și maghiară, respectiv din maghiară în română.
 

                                                               Foto Kilin Zsolt

Nekro este redactorul rubricii Metălmăcire a portalului www.corbiialbi.ro, și este cunoscutul traducător al piesei formației Nightwish, Elan, în limba maghiară.


                                                              Foto Kilin Zsolt

Atmosfera tinerească a galei a fost puternic influențată de voia bună a elevilor de la ambele secții, care se distrau copios de prezența a doi regi englezi pe platou – unul maghiar și unul român – deși Edward este englez.


La gală au fost prezenți și membrii redacției portalului www.corbiialbi.ro, care au povestit pe rând despre cărțile maghiare citite în traducere română. În fața elevilor români și maghiari au înviat astfel pe rând cărțile lui Kosztolányi, Karinthy, Jókai, Gárdonyi...


                                           
                                               Proiect sprijinit de
                       
                                   


Sus