Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Kontakt / Steaguri diferite, proiecte comune reciproc avantajoase

Steaguri diferite, proiecte comune reciproc avantajoase

În aceste zile s-a semnat la Vadul Crișului/Körösrév (jud.Bihor) una dintre cele mai importante și mai relevante proiecte româno-maghiare ale perioadei postrevoluționare: programul de dezvoltare comună a comunei Vadu Crișului și localitatea Körösszegapáti din Ungaria pe tema întroducerii în circuiturile social-turistice al potențialelor locale.

Proiectul este de 2.5 milioane de euro, din care 85 la sută sunt asigurați din fonduri europene, restul trebuie asigurat de administrațiile implicate în proiect.

Importanța proiectului este multiplă. În primul rând se dovedește, că localitățile românești din Ungaria (Apateu/ Körösszegapáti) și cele ungurești din România (Vadu Crișului/Rév) pot colabora perfect în accesarea banilor europeni, folosind ca argument forte în concursul de dosare aspectul bilingv/minoritar al proiectelor comune.      Ruinele Cabanei Vadul Crișului va fi salvată de un proiect româno-maghiar transfrontalier

În al doilea rând datorită proiectului dispare în sfârșit simbolul indolenței României postrevoluționare: ruina ”cabana” Vadu Crișului – o cabană cândva solocitată la maximum de drumeții care vizitau Cascada și Peștera Vadu Crișului –, acesta fiind reclădit și restituit turismului. 


        Ceramică albă din Vadu Crișului din atelierele familiilor Szolga și Hajas

În al treilea rând se va fructifica – în sfârșit – potențialul de olărit al regiunii, vestitele ceramici albe, cândva căutate în toată Europa pentru originalitatea lor.


Steagul românesc flutură pe frontispiciul primăriei din Apateu (Körösszegapáti) din Ungaria, cu o populație însemnată românescă

În al patrulea rând prin această reușită renaște interesul pentru românii din Ungaria, mai ales pentru acele localități care au caracter românesc dovedit prin arborarea steagului românilor.

       


Vedere din geamul Școlii din Apateu (Körösszegapáti). Cele două steaguri flutură pașnic alături

Așa este și școala românească din Apateu, al cărei oaspeți au fost acum doi ani și colegii de la Corbii Albi. 


Steagul românesc de pe frontispiciul școlii din localitate promovează ideea că românii din Ungaria – deși sunt cetățeni ai Ungariei – fac parte din națiunea română.

Sus