Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Răzvan Lupescu: Ziua limbii Române

Ziua limbii Române

Aici în Ardeal am copilărit alături de sași și maghiari. Prietenii mei erau, Sibille, Jürgen, Marcus, George, Ioana, Árpi, Laci 

Nu aveam calculator, tabletă sau smartphone. Ne jucam în vacanțe toată ziua afară. Seara părinții ne strigau pe fiecare pe limba lui. 

Toți știam câteva cuvinte din limba prietenului de joacă și ni se părea ceva firesc. 

Da, e ziua limbii române, am învățat la școală că ''limba noastră-i o comoară''. Atât, pentru că în realitate nu prea o respectăm.

În perioada comunistă limba ne aducea propaganda. 

Acum în libertate, limba ne aduce ura și discriminare. 

Despre asta să fie limba maternă? 

La 100 de ani de Românie, avem un guvern condus de oameni certați cu limba română. Noi i-am ales, noi i-am pus acolo. 

Aici în Transilvania trăim împreună etnii diferite, religii, ba și rase diferite. Câți dintre ardelenii români cunosc sasește? Cine știe cum se spune ''Bună ziua'', sau ''Bună seara'' în săsește; dar în maghiară? 

Suntem mândri de limba noastră dar cum o respectăm? Doar cu lozinci și vorbe frumoase? 


Avem 42% analfabetism funcțional în rândul elevilor din România. Am auzit de multe ori, ''sunt mândru că sunt român'', ''sunt mândru de limba mea'' Cum ne manifestăm mândria asta? Ce proiecte există pentru a ajuta comunitățile românești de peste hotare să-și păstreze limba? Și nu mă refer doar la comunitățile istorice românești din jurul României ci și la milioanele de români ce au emigrat pentru o viață mai bună. Nu prea sunt, sau dacă sunt, sunt mai mult pe hârtie. Dar suntem mândri.

Suntem mândri și când vandalizăm plăcuțele bilingve. Suntem mândri când protestăm împotriva unei alte limbi, o limbă a unei minorități etnice. Așa credem noi că ne cinstim limba, înjurând-o pe a vecinului.
Sus