Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / Szép város Kolozsvár?

M-am abătut și în acest an prin centrul Clujului pentru a mă bucura și eu de manifestările prilejuite de desfășurarea celei de a IX-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare. Am participat an de an și dacă la început acestea mi se păreau ceva nemaipomenit sub aspectul multiculturalității, azi realizez că în tot acest răstimp, ne-am codit să facem acel mic pas peste râpa care ne separă.

Evident, dacă ne raportăm la perioada Funar sau la o grămadă de alte locuri din România, Clujul pare perfect, deși încă nu este. Pentru un privitor din afară, dar chiar și pentru un clujean mai tânăr, lucrurile par a se fi aranjat cât se poate de bine. Vă asigur însă că întotdeauna se poate și mai bine, totul e perfectibil…

Sursa: szabadsag.ro

Ca să nu lungesc vorba, vă spun pe scurt că m-am simțit bine ascultând arii din operetele lui Kálmán Imre, îndopându-mă cu gulyás și kürtőskalács, iar apoi făcându-mi „siesta” printre standurile cu exponate. Toate, bune și frumoase – distracție și de-ale gurii pe săturate (chiar dacă nu pe gratis), ce vreți mai mult?

Sursa: szabadsag.ro

Toată lumea-i mulțumită, atât maghiarii, cât și grămada de majoritari ce nu înțeleg o boabă din ceea ce se cântă; nu cunosc semnificația zilei de 20 August; n-au habar ce reprezintă Turulmadár ori Cerbul imprimați pe articolele de pielărie sau pe care litografiile, mai mult sau mai puțin reușite după lucrări de Feszty Árpád, îi lasă indiferenți.

Sursa: szabadsag.ro

Vă întreb acum, doar așa într-o doară: ăsta o fi mult pomenitul multiculturalism? Lămuriți-mă voi, fiindcă eu altceva îmi amintesc din copilăria mea! Zic însă că nu e cazul să ne lăsăm cuprinși de melancolie atâta vreme cât rezolvarea problemei e una simplă, ieftină și ale cărei beneficii ar fi nebănuit de mari. Oare ar fi chiar atât de greu să acceptăm cu toții denumirea istorică, în română și maghiară, măcar a străzii unde, în prezent, ne ghiftuim laolaltă: Ulița Lupului/Farkas utca sau măcar Platea Luporum?
Sus