Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Andrei Sebastian Csiplo: 20 August – Ziua Națională a Ungariei

Andrei Sebastian Csiplo: 20 August  – Ziua Națională a Ungariei
 

Într-o zi deosebit de importantă a lunii august, cu mai mult de 1000 de ani în urmă, s-a înfăptuit visul de mult râvnit al poporului maghiar din toate colțurile pământului. Și anume cel al înfăptuirii Regatului Maghiar creștin care a luat ființă din voința marelui rege maghiar Ștefan cel Sfânt (în maghiară Szent István) mai precis în anul 1000 sau 1001 (dată incertă la momentul actual, anul încoronării regelui). 

Țelul primului rege de stat din istoria maghiarilor a fost de a crea o țară, unde, toți maghiarii să se simtă ca acasă, fără a depinde de mila altor popoare. 

Astfel dintr-un popor nomad și păgân ajuns din Asia în bazinul Carpatic la sfârșitul anilor 800, Ungaria a ajuns un stat independent, creștin, iar totodată puternic din Europa Centrală.


Cu prilejul acestei sărbători destinată tuturor maghiarilor, fie ei din țara-mamă sau din diasporă, aceștia iau un moment de reculegere și își reamintesc asupra marelui fondator, respectiv ocrotitori ai Ungariei, fără de care statul maghiar modern de astăzi poate nu ar fi existat. În acest sens numeroși maghiari își exprimă loialitatea și mulțumirile față de eroii acestui popor, care uneori și-au sacrificat chiar viața pentru neamul lor de drept.

Această zi este deosebit de importantă inclusiv pentru minoritățile conlocuitoare din Ungaria, care împreună cu compatrioții maghiari s-au distrat și au scandat împreună imnul țării în care s-au născut, în centrul capitalei ungare. Membrii acestor minorități în general sărbătoresc zilele naționale a două state, fiind bilingvi. 

De la orele 21:00 (Hu) la Budapesta, mai multe mii de cetățeni maghiari și străini au putut viziona tradiționalul foc de artificii, organizat anual, în fața parlamentului ungar, respectiv pe podul cu lanțuri. 

Acesta a putut fi privit și pe canalul Duna TV live, și pentru cei care nu au avut oportunitatea de a îl vedea o pot face mâine dis de dimineață. Focul de artificii a fost urmat de intonarea imnul național maghiar ,, Doamne ocroteștei pe maghiari” (în maghiară ,,Isten áldd meg a magyart”), fiind urmat de numeroase concerte și evenimente culturale de diferite genuri.

Indiferent de ce popor ar aparține sufletul nostru, niciodată nu trebuie să ne risipim urmele istoriei printre cele ale epocii moderne, pentru că un popor fără istorie este asemenea unui copil în absența mamei. 
Deci trebuie mereu să ne iubim frați și surorile, țara din care provenim, sau simțim acest lucru, chiar dacă uneori ne aduce regrete. 

Dacă noi nu ne iubim țara și nu o ocrotim, atunci cine o va face?
Sus