Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Corbii Albi la școală de vară pentru copiii volohi din Ucraina

Corbii Albi la școală de vară pentru copiii volohi din Ucraina 

Copiii volohi din Ucraina spun prezent la Școala de Vară care are loc în perioada 8-16 august 2018 la Schitul Sfinții Români din județul Hunedoara, satul Grădiștea de Munte, aflat aproape de cetatea dacică, Samisegetuza Regia. 

Organizatorii sunt Asociația Dor de Vatră, în colaborare cu obștea de la Schitul Sfinții Români. Pentru redacția Corbii Albi, copiii, copleșiți de întâlnirea cu patria mamă și profesorii români, au rostit cuvinte emoționante:


,,Mă numesc Iana Canaloș, am 13 ani și sunt în clasa a 8-a în Ucraina. Îmi doresc să devin învățătoare. În România, am învățat să scriu și să citesc. Mă bucur tare că am putut să învăț lucruri noi. ”

,,Mă numesc Oxana Voloșin, am 14 ani și sunt în clasa a 9-a la școala din Poroșkovo, Ucraina. Mie îmi place România, deoarece pot învăța lucruri noi. Zilele acestea am învățat să scriu, să citesc, dar și cum s-a format poporul român - asta mi-a plăcut cel mai mult, deoarece doamna profesor Marilena Toma ne-a explicat foarte frumos.”


,,Mă numesc Mariana Voloșin, am 12 ani și merg la școală în Ucraina. Sunt în clasa a 7-a și am învățat să scriu, să citesc și de asemenea am învătat despre formarea poporului român împreună cu Doamna Profesor Marilena Toma.”

,,Mă numesc Natașa Voloșin, am 13 ani, sunt în clasa a 7-a în satul Poroskovo din Ucraina și am venit în România să mă pregătesc pentru a deveni învătătoare. Am învățat să citesc și să scriu împreună cu Doamna Profesor Marilena Toma. Vreau să îi mulțumesc pentru felul în care m-a ajutat.” 


Doamna Aurica Bogojel, vicepreședinte al Asociației Dor de Vatră, a precizat că organizația își propune să ajute volohii din localitatea ucrainiană, Poroskovo, să-și regăsească identitatea de români. 

Există deja Cântecul Volohilor cu refrenul: ,,România, mama noastră nu uita de noi/ Suntem departe de tine, singuri ai nimănui/ Numai Dumnezeu Prea bun ne-ajută să mai fim/ Am păstrat graiul tău dulce, graiul de român. Preotul slujitor al schitului, Părintele Eftimie Mitra, împreună cu măicuțele din obștea mănăstirii, ne-au mărturisit bucuria de a putea fi de ajutor acestor copii. 

Marilena Toma, profesor de la Școala gimnazială nr. 1. din localitatea Dorobanți, județul Călărași, se dovedește a fi pentru copii un adevărat mentor care îi învață pe începători literele latine, iar celor avansați le explică probleme complexe legate de limba, istoria și formarea poporului român:

               

,,În cadrul `Școlii de vară` de la Schitul Sfinții Români, sub coordonarea doamnei Mariana Vârșan, am făcut cunoștiință cu 11 elevi din Poroskovo (Ucraina), dornici a cunoaște limba română și istoria românilor, cu preponderență etnogeneza românească. Elevii sunt activi, receptivi, dornici să cunoască, sunt în permanență curioși și mulțumiți după ce au înțeles lecțiile. Sunt bine educați și se implică în activitățile de învățare. Obiectivele propuse de mine aici sunt: dezvoltarea aptitudinilor de orientare în teren și pe hartă, cunoașterea literelor din alfabetul român precum și a spațiului de formare și elementelor de continuitate ale poporului român, analiza pe text a unor poezii și povești care au fost scrise de autori români” 


Un grup de inițiativă a fondat anul trecut Asociația Dor de Vatră, care se ocupă de românii din străinătate, iar pe volohii din Ucraina doresc să îi sprijine material, moral și educațional să devină parte a comunității românești. Cu sprijinul voluntarilor și a colaboratorilor au loc periodic vizite în Ucraina, iar volohii vin și în România în excursii sau tabere educaționale. 

Miruna Neagu din Simeria este unul dintre voluntarii prezenți la această școală ne-a relatat: ,,Copii sunt foarte receptivi să învețe să scrie și să citească în românește. Am observat că iubesc foarte mult Cântecul Volohilor care îi reprezintă și totodată este un mesaj din partea lor către România. Îmi doresc să mă implic în toate acțiunile de acest gen, ce vor urma”. 


Ca o concluzie, Doamna Mariana Vârșan, coordonator din partea Asociației Dor de Vatră la Școala de Vară de la Schitul Sfinții Români, ne-a vorbit despre întâlnirea emoționantă cu acești copii minunați: ,,M-am bucurat că pot fi coordonatoarea acestor copii volohi din Poroșchovo, care sunt dornici să învețe limba română cât mai bine și să afle cât mai mult despre istoria și geografia României. Copiii au fost impresionați și de jocurile interactive ce au fost propuse în cadrul acestei școli. Cursurile se desfășoară după un program bine stabilit pe care copiii îl respectă cu multă responsabilitate”. 

Redacția Corbii Albi a fost reprezentată de Csaba Szabó care le-a predat copiilor un curs interactiv depre jurnalism și Adriana Macsut care a prezentat un curs de morală, pornind de la Decalog. De menționat, că în luna septembrie, Csaba Szabó va participa la o școală de vară în Ucraina, fiind invitat de Asociația Orizonturi Noi Carpatine, care este filială a Asociatiei Dor de Vatră.
Sus