Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Kontakt / Solidaritate între clujenii români, maghiari ori sași!

Îmi place proiectul „Corbii Albi''.

Cred că este necesar și faceți lucruri care ajută mult. Din păcate ideile preconcepute, stereotipurile persistă printre români. Cel mai bun exemplu este cel de acum, când după postarea mea de pe pagina Corbii Albi, un nene supărat mi-a trimis un mesaj, cum că ar fi bine să o las baltă, că eu sunt român și ar trebui să îmi văd de treburile mele, nu să iau apărarea ungurilor.

Pagina Facebook, website-ul, sunt lucruri excelente. Cineva trebuie să combată ignoranța, extremismul. Să demitizeze și să combată stereotipurile adunate de-a lungul anilor.

Nu sunt profesor de istorie, dar îmi place să îi respect pe toți care trăiesc lângă mine, să le înțeleg istoria, cultura, tradițiile.

Îmi place multiculturalismul nostru din Ardeal.

Mă duc cu plăcere să serbez Ziua Maghiarilor, la fel și Ziua Românilor, mă duc și la serbări ale sașilor (străbunii mei fiind sași).

   

Mă supără miturile urbane cu românul care n-a primit pâine în Secuime pentru că nu vorbea ungurește. De nenumărate ori am fost acolo, am vorbit în românește și mi s-a răspuns la fel de amabil, ba chiar cu zâmbetul pe buze. Ne-am învățat să așteptăm totul de la politicieni, cred că adevărata schimbare trebuie facută în interiorul fiecăruia dintre noi.

Dacă domnul Emil Boc, primarul Clujului nu consideră necesare plăcuțele bilingve, eu ca român mă simt jignit de decizia lui. Cu toate că nu stau în Cluj, eu dacă aș fi român în Cluj,  m-aș declara simbolic maghiar pentru a ajuta să se ajungă la cei 20%, și ca semn de solidaritate pentru vecinii, prietenii ori rudele maghiare. 

De la maghiari și sași, avem o grămadă de opere și documente și nu în ultimul rând orașele medievale cu care ne lăudam. Chiar dacă sunt sub 20%, respectul față de cei ce au construit orașele fortificate, cei ce au contribuit la identitatea noastră transilvană, ar trebui să ne oblige să punem plăcuțe și în limbile germană ori maghiară. Dacă unii fac chinezării și le dau nume germane pentru a le vinde mai bine, noi avem Klausenburg / Kolozsvár - dar îl negăm.

Asta mi-ar plăcea să văd. Solidaritate între clujenii români, maghiari sau sași!


Sus