Luni, 22 Aprilie 2019
Luni, 22 Aprilie 2019


Kontakt / Cristian Sandache: Ungaria este un model de dinamism economic și de curaj

Cristian Sandache: Ungaria este un model de dinamism economic și de curaj

Ungaria este un model de dinamism economic și de curaj în abordarea complicatelor provocări geopolitice zonale și europene. Desigur, există și aspecte discutabile sau condamnabile. Dar ca observator neutru, nu pot să nu constat turația maximă la care se derulează interacțiunea politicii maghiare cu țintele sale de interes. 

Ungaria chiar există în politica europeană și oferă un proiect de țară. Nu e doar teorie. Argumentele infrastructurale se adaugă și nu sunt de ignorat. Dimpotrivă! Mulți critică ostilitatea lui Orbán față de imigranții islamici. Dar ea reprezintă și un reflex al unei drame istorice cu care poporul maghiar s-a confruntat. Invaziile mongolo-otomane care au răvășit Ungaria medievală au lăsat urme adânci sub aspectul psihologico-demografic. 


Sunt fapte care nu pot fi ignorate. Adevărați supraviețuitori ai istoriei,maghiarii și-au redescoperit prin Orbán Viktor, gustul pentru dinamism și ofensivă. Ambele transpuse politic. Efectele unei atari mentalități sunt vizibile și în plan infrastructural. 

Noi continuăm să cultivăm scenariul cetății asediate și să repetăm aceleași formule patriotarde găunoase.
Sus