Miercuri, 23 Octombrie 2019
Miercuri, 23 Octombrie 2019


Kontakt / Dragă Klaus Iohannis, poate ai uitat, dar ești un minoritar al țării în care ai ajuns președinte.

Scrisoare (foarte) deschisă

Dragă Klaus Iohannis,

poate ai uitat, dar ești un minoritar al țării în care ai ajuns președinte. Țara se numește România și aici minorităților naționale le-au fost conferite mai multe drepturi în anul 2001, prin Legea 215 a administrației publice locale. Mai deunăzi, tu ai atacat la CCR mai multe prevederi ale noului Cod Administrativ, care se refereau la minoritățile naționale, dar nu doar reglementări noi, ci și unele vechi, din 2001.

Ceea ce ai făcut tu acum cu minoritățile naționale este similar cu ce a făcut Dragnea cu Justiția și Poliția cu plăcuțele de înmatriculare. Da, da, nu te mira, ai dus România înapoi în anii ‘90, doar că într-un alt domeniu, pentru că, dacă se va întâmpla așa cum vrei tu, țara în care ești tu președinte va încălca mai multe Convenții internaționale și va deveni neeuropeană.

Să știi că, din punctul de vedere al inscripțiilor bilingve, tu și ceilalți care s-au perindat în ultimii 28 de ani la Putere, ați fost mai nedemocrați decât Ceaușescu. Eu am copilărit la Tîrgu Mureș, în anii dinainte de 1989, iar aici toate inscripțiile stradale erau bilingve. Acum nu mai sunt. Și a trebuit să ajungem în instanță pentru ca orașul să aibă inscripții stradale bilingve.

Da, Partidul Oamenilor Liberi, format din români, maghiari, germani și țigani, a făcut o hotărâre de consiliu local în acest sens. Dar Prefectura a notificat-o și am ajuns în instanță. Acum așteptăm recursul, după ce am pierdut primul proces. Dar l-am câștigat în primă instanță pe cel cu inscripțiile bilingve în școli.

Să știi că țara pe care o conduce un cetățean etnic german, România, permite aberații multe din acest punct de vedere. În multe localități sunt inscripții stradale româno-maghiare (vezi comuna limitrofă Sîngiorgiu de Mureș) sau româno-germane (vezi Cetatea Sighișoarei), dar la Tîrgu Mureș nu e voie!

Dragă Klaus, o țară unde legea este ambiguă și se poate aplica diferit de la un loc la altul, nu e țara lucrului bine făcut. Crede-mă! Te rog să privești această scrisoare cu interes și îngrijorare.

Radu Bălaș,
în numele Partidului Oamenilor Liberi
Sus