Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Exclusiv. Corbii Albi pe urmele volohilor din Ucraina 3.

Da. La ”intersecția” cronicilor Nestor și Anonymus, pe valea Turiei se găsesc comunități românești, acum, în 2018. 

Sute? Mii? Nu există date exacte, deoarece stilul lor de viață îngreunează mult luarea lor în evidență. Majoritatea familiilor volohe au peste 10 copii, bunicii având peste o sută de nepoți.

Trăiesc în patru sate pe valea Turiei, împreună cu ucrainienii, care nu prea îi înghit, din cauza sărăciei lor. Și – din păcate – cei care stau de vorbă cu volohii, se simt penibil, văzând copiii îmbrăcați precar, locuințele sărăcăcioase.


În locuințel lor nu se găsesc urme etnografice sau istorice, care ar putea ajuta vizitatorii lor să găsească rădăcinile lor. O fi ei descendenții volohilor de care scrie Nestor?

Străbunii lor luptau vitejește cu descălecătorii maghiari? Greu de spus.

S-a crezut apoi că această comunitate extrem de virilă reprezintă acei munteni și moldoveni, care în secolele 16-17 au urmat domnitorii lor expulzați în Galiția, formând sate românești și biserici românești. Ideea în sine este plauzibilă, numai că biserica ctitorită de acești domni se găsește la peste 150 de km. de la Valea Turiei.

    

Teoria conform căreia acești volohi ar fi urmașii văcarilor maramureșeni, care umblau cândva din târg în târg, vitele fiind pe atunci cele mai mari comori – aurul copitat. Și această idee este plauzibilă, însă numele volohilor – majoritatea Kanálos și Lakatos – exclud această variantă.

Cei care încearcă să descifreze originea acestor comunități pornind pe idee ”țiganilor albi” – ucrainienii din zonă spun volohilor ”țigani albi” – iarăși schioapătă puternic, deoarece acești oameni nu sunt romi, deși singura urmă etnografică a curților volohe este cioplitul lingurilor – vezi numele celor din Poroscovo și împrejurări: Kanálos adică Lingurar.

Și atunci, când pare-se că se găsesc explicații, apare încă o piedică: de unde a intrat în vocabularul lor cuvinte ungurești ca și kórház (corhaz), vonat (vonatu) etc?


Indiferent de originea acestor volohi, Corbii Albi vor ține legătura cu ei, organizând școli de vară pentru zecile de copii, care hoinăresc desculți, cu mămici etern gravide... și cu tata mereu la lucru undeva în Ucraina...Sus