Duminică, 17 Februarie 2019
Duminică, 17 Februarie 2019


Kontakt / Legea Codului Administrativ, contestată la Curtea Constituțională

Legea Codului Administrativ, contestată la Curtea Constituțională

Legea Codului Administrativ a fost votată pe 9 iulie de plenul Camerei Deputaților, aceasta fiind for decizional, cu 175 de voturi pentru, 33 împotrivă și 15 abțineri. 

Pentru a intra în vigoare nu ar mai fi nevoie decât de semnătura președintelui Iohannis. Numai că 28 de deputați din partea USR, 13 de la PMP, 6 independenți și 3 deputați din partea PNL au atacat Codul Administrativ la Curtea Constituțională. Din contestația de 20 de pagini patru pagini contestă măsurile propuse de deputații UDMR.  

Contestatarii nu sunt de acord cu denumirea bilingvă a străzilor, a parcurilor, a piețelor, nici cu folosirea limbii materne în comunicarea purtată cu autoritățile, dar nici cu faptul, că în luarea deciziilor în consiliul local, de acum încolo majoritatea simplă va avea un cuvânt de spus. Potrivit deputatului PMP, Marius Pașcan noul cod administrativ ar duce la înființarea unei enclave în inima țării, adică ar apărea așa zisul Ținut Secuiesc. 
                    
Cu cele 3 semnături obținute de la deputații PNL lista celor 50 de contestatari a fost depusă la Curtea Constituțională, amânând promulgarea Codului administrativ până la o dată incertă.

Marcel Ciolacu președintele din partea PSD al comisiei parlamentare pentru Modificarea Legii Codului Administrativ saluta la începutul lunii păstrarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne, spunând, că ”suntem în 2018, și tot de aceleași probleme false ne ocupăm ca în 1990. După 28 de ani acesta este primul Cod Administrativ care asigură o adevărată autonomie autorităților locale”, a mai spus deputatul. 
Autonomia aceasta înseamnă, printre altele, că fiecare Consiliu Local are dreptul de a decide singur pe ce limbă mai înscripționează tăblițele cu denumirea localităților. 

Senatorul UDMR Cseke Attila a subliniat că utilizarea limbii materne în administrație este garantată de lege deja de 17 ani, și așa va rămâne și de acum încolo, codul fiind doar îmbunătățit. 
 
Sus