Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Miercuri, 13 Noiembrie 2019


Kontakt / Cristian Sandache: De acord cu rediscutarea statutului limbii maghiare în Ardeal

Cristian Sandache: De acord cu rediscutarea statutului limbii maghiare în Ardeal


Preocuparea mea pentru istoria și cultura Transilvaniei- face parte din profesia de istoric. Cred sincer că această regiune a României reprezintă un patrimoniu cultural cu adevărat excepțional și un model vrednic de urmat, pentru toate celelalte regiuni ale țării. Fără celelalte comunități naționale existente alături de populația românească majoritară, fizionomia și destinul ardelean, nu pot fi concepute. În același timp, însă, resping categoric orice formulă simplist-primitivă , care ar atribui ardelenilor o superioritate naturală, față de locuitorii celorlate provincii românești.
(Fiindcă veni vorba despre Teleormanul devenit un adevărat simbol al prostiei și sărăciei, să nu uităm că pe meleagurile sale s-au născut Constantin Noica, Marin Preda, Zaharia Stancu sau Gala Galaction). Nu locul de naștere sau zona în care trăiești îți conferă valoare umană. Cine judecă altfel- e un limitat. 

Resping, totodată, orice formulă secesionistă. Tocmai am renunțat la prietenia virtuală, cu un domn, care în ultima vreme, posta îndemnuri de genul "ardelenii au cerut unirea cu România la 1918, tot ardelenii au dreptul acum să ceară desprinderea de România". E o idee pe cât de periculoasă, pe atât de utopică, atâta vreme cât suntem parte a Uniunii Europene- cu toate erorile acesteia. 

Amintiți-vă de Catalonia și de faptul că în demersul său dur și energic, de anihilare a oricărei tendințe de secesiune, guvernul spaniol nu a fost contestat de nici un stat european membru al UE. (după știința mea). Sunt de acord că trebuie rediscutat statutul și relația cu majoritatea românească, a comunității maghiare ardelene, este nevoie de măsuri pentru ca această comunitate (cu un rol esențial în istoria și cultura Transilvaniei) să nu împărtășească soarta germanilor ardeleni.

Autonomiile locale extinse pot fi discutate într-o manieră destinsă și rațională, dar orice formulă secesionpaistă va găsi în mine un aprig contestatar. Destinul Transilvaniei este în cadrul României, dar cu condiția ca după 100 de ani de la unire, decidenții politici de la București să regândească profund modelul administrativ-organizatoric și financiar al țării, maniera de împărțire a responsabilităților, într-un sens modern și permisiv, fără a fi știrbit interesul național. 

Așadar: de acord cu orice formulă de autonomie bugetar-financiară, de acord cu menținerea identităților regionale (și apărarea patrimoniului acestora - incluzând simboluri heraldice), de acord cu rediscutarea statutului limbii maghiare în Ardeal, dar categoric împotriva tuturor acelora care susțin teza ruperii Ardealului de România și transformarea acestuia într-un stat independent. Le respect punctele de vedere, dar nu pot fi prieteni cu ei, nici măcar virtual. Altfel - același respect și numai bine tuturor!
Sus