Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Kontakt / Maghiarii pierd trei procese importante

Maghiarii pierd trei procese importante

După câștigarea procesului pentru inscripția maghiară fără neologisme în Miercurea Ciuc, s-a părut, că se schimbă lucrurile, și România începe să aplice legile sale și cele internaționale în spirit eruropean, deschizând porțile viitorului bazat pe colaborările româno-maghiare.

Bucuria a fost însă scurtă, victoria de la Miercurea Ciuc fiind urmată de trei procese pierdute, unul mai dureros ca celălalt. Steagul secuiesc din Sovata îl costă pe fostul primar Péter Ferenc (actualul președinte al UDMR Mureș) 42. 000 lei.

S-a pierdut și procesul pentru Batthyaneum, clădirea rămânând mai departe în mâinile statului.

Ieri, ”teroriștii secui” – după ce părea că scandalul se termină în sfârșit –, cei doi au fost ridicați de poliție și duși la penitenciarul din Codlea, fiind condamnați la 5 ani de detenție.

    

Toate cele trei cazuri sunt mai mult decât discutabile. Steagul secuiesc fiind simbol regional nu poate fi amendat (cel al Bucovinei nu este amendat), la retrocedări, hârtiile sunt bune la confiscat, dar nu mai sunt bune la retrocedat iar la ”teroriștii secui”, colonelul SRI Dragomir a recunoscut public, că este vorba de o făcătură SRI în ”ungurime”.

Toate cele trei procese pierdute au un efect foarte prost asupra încrederii maghiarilor că va veni vremea, când nu o să înceapă ziua cu știrile cu iz antimaghiar. Pozele și materialele filmate legate de procesele pierdute circulă deja în lume, otrăvind relațiile româno-maghiare.

Pe rețelele de socializare maghiare încep să apară din condeiul unor personalități iubite și stimate din Cluj – Horváth Anna și Gergely Balázs – comentarii așa de amare, încât maghiarii chiar că nu mai știu ce să spună și să creadă despre antimaghiarismul tot mai puternic din România, despre care mulți spun, că este inexistentă.Sus