Luni, 11 Noiembrie 2019
Luni, 11 Noiembrie 2019


Kontakt / Cristian Sandache: Vânătoarea de antiromâni

Cristian Sandache: Vânătoarea de antiromâni

În criză de inspirație, un grup de parlamentari români a depus la Senat, un proiect de lege care ar pedepsi cu închisoarea, orice manifestare de așa-zis “antiromânism”. În viziunea inițiatorilor, vinovați de antiromânism, sunt toți aceia care promovează în spațiul public , imagini care ar pune poporul român în inferioritate. 

Aflăm (printre altele) că noțiuni precum “valah” sau “voloh” s-ar afla sub incidența legii cu pricina, iar aluzii conform cărora, românii ar fi un fel de ciobani limitați, ar fi (la rândul lor) sancționate. Inițiatorii se consideră mânați de cele mai bune intenții , animați de un patriotism înălțător. După umila mea părere, legea e și ridicolă și periculoasă, pentru că (dacă ar fi votată) ar reînvia spiritul Inchiziției sau (mai nou) al Tribunalului Poporului din perioada postbelică.


Desigur, nu putem fi de acord cu jignirea poporului căruia îi aparținem. Este normal să reacționăm la orice provocare în acest sens. Atâta timp cât România ar fi cu adevărat un stat democratic/normal, n-am avea nimic de obiectat. Numai că, maniera în care această lege e concepută, reprezintă un exemplu de confuzie și generează posibile mari abuzuri. Inițiatorii ar fi trebuit mai întâi să treacă pe la bibliotecă și să citească niște volume de documente. 

Ar fi aflat, astfel, că noțiuni precum “valah” sau “voloh”’, n-au nimic peiorativ, decât în mințile unor oameni, cu tot atât de puțini neuroni, pe cât de puține lecturi au bifat. Pe de altă parte, în calitatea mea de simplu cetățean, resping orice formulă (fie ea, numită și “lege”) care intenționează să-mi limiteze dreptul la exprimare, sau să-mi inhibe facultățile gândirii.
Sus