Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Începe reclădirea României moderne și prin muncă

Începe reclădirea României moderne și prin muncă

Inițiativele remarcabile de a apropia lumile etnice din România sunt foarte slab mediatizate în presă, deși aceste proiecte sunt acelea care ar putea pune bazele unei conviețuiri moderne, eliberatoare de sinergii. 

      

Fundația Tranzit este una dintre organizațiile civice din Cluj, care organizează sistematic tabere de vară pentru elevi de diferite etnii, oferindu-le posibilități de a se destinde activ în vacanțe, acumulând prin joacă deprinderi ce mai târziu o să le înlesnească integrarea reală în societatea modernă.


Locația taberei de vară este ea însăși sugestivă, fiind vorba de fosta sinagogă din strada Morii (Malom), actual Barițiu. Cei 30 de elevi provin din diferite școli din Cluj, de diferite naționalități. Se vorbește în general în română, dar se schimbă des vorba în maghiară, neutralizând astfel principala anxietate a copiilor maghiari, care nu cunosc limba română, și cred că pentru asta or să aibă probleme.


Întrebând copiii despre impresiile lor, majoritatea vorbesc despre bucuria de a-l cunoaște pe celălalt, de a învăța câte un cuvânt în limba celuilalt. Cei care sunt prezenți la ateliere datorită faptului că au chiar afinități pentru activități motivațional-creative concrete, vorbesc bucuros despre rezultatele lor, unii arată cu mândrie chipurile de lut formate de mâinile lor, alții explică ce este animația, cum se pot face din cutii de carton lumi aparte, care vor primi pe urmă sufletul mișcării și povestirii.


Și coordonatorii sunt deschiși, simțind parcă acea stare cathartică ce apare când  lucrând cu copilul te găsești în trenulețul care te duce înapoi în timp, gândindu-te de copilăria ta, frumoasă sau mai puțin frumoasă. Pentru unii cu amintiri plăcute, pentru alții mai puțin plăcute.


Magyari Noémi, Vanessa Iancu, Makkai Bence, Alina Bradu și ceilalți – toți ar trebui să fie pe prima pagină a ziarelor, informând societatea că refacerea României a început și prin muncă.


Sus