Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Miercuri, 13 Noiembrie 2019


Kontakt / Nu vreau ca Ardealul să devină un Teleorman mai mare

Nu vreau ca Ardealul să devină un Teleorman mai mare


Am citit cu atenție proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc. Dacă s-ar accepta ceea ce liderii UDMR au propus, ar însemna ca România să devină un stat federal. Cred că opinia publică din România nu este pregătită pentru o asemenea eventualitate. Mulți concetățeni de-ai noștri sunt tributari ideii că unitatea națională trebuie să fie monolitică, iar ideea de autonomie echivalează cu secesiunea. Ungurii nu vor fugi cu Ardealul în spate, dar până să putem discuta senin despre federalizare e-o cale lungă. 

Manualele de istorie și propaganda din perioada comunistă au contribuit enorm la o anumită percepție. Ne-am obișnuit să oferim permanent exemplul Franței, țara centralismului clasic. Nu e chiar așa. Tirolul de Sud, Elveția, cazul comunității suedeze din Finlanda- sunt exemple contrarii. Noi ne temem de ele , fiind convinși că Ținutul Secuiesc, odată autonom, va fi străin de România. În proiectul de autonomie, există termenul de "președinte" al Ținutului Secuiesc, ceea ce e devastator pentru mentalul colectiv românesc. Noi avem doar un singur tătuc și acela nu poate viețui decât la București. 

Nu e vorba doar de o neînțelegere semantică, este vorba și despre o cultură istorico-administrativă, pe care nu toți o dețin. Harghita, Covasna și Mureș sunt zone, în care guvernanții de la București n-au investit mai nimic. Ei judecă totul prin prisma intereselor electorale și cred că atâta vreme cât acolo, românii sunt puțini, nu se merită a se aloca fonduri. În locul lor, investește Ungaria. O face activ și masiv. De ce vă iritați? 

Atâta vreme cât vă faceți că plouă, Budapesta acționează. Bravo ei.

O Românie federală nu echivalează cu o catastrofă. Sunt atâtea țări, în care formula federală e un succes. Noi ne încăpățânăm să arătătm cu degetul către maghiarii. Dar ce ați vrea să facă maghiarii? Să aplaude o guvernare proastă? Dacă eu, ca etnic român, mărturisesc că mi-e silă și rușine de guvernanții actuali, ce pretenții să am de la etnicii maghiari? 

Nu mă deranjează că vor limba maghiară ca limbă regională (oricum, ea se vorbește acolo), nu mă deranjează că vor autonomie. Toate astea se pot discuta. Cu înțelepciune și simț al realităților. Un lucru știu: nu vreau ca maghiarii ardeleni, să aibă soarta germanilor ardeleni. 

Nu vreau ca Ardealul să devină un Teleorman mai mare. Fără maghiari, Ardealul e ca o mâncare fără sare. Și dacă voi fi înjurat de patrioții de serviciu, puțin îmi pasă.
Sus