Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Mirajul istoriei Ardealului începe să impresioneze tot mai mulți români

Mirajul istoriei Ardealului începe să impresioneze tot mai mulți români

Un fenomen abia sesizabil, dar existent și cu tendințe de dezvoltare este interesul crescut al românilor pentru istoria Ardealului. Principii Ardealului ies încet cu încetul de după draperiile groase ale postcomunismului. 


Numele lui János Zsigmond, Báthory István, Bethlen Gábor, Rákóczi sunt amintite tot mai des, pe rețelele de socializare apărând articole scrise de români – mai mult sau mai puțin pregătiți pentru a populariza istoria – despre lumea acestor principi.


Regele (Zápolya) János I.: Cel care nu a sosit (ca și voievod) cu armata ardeleană la Mohács, 29 august,1526

Aceste articole sunt entuziaste, românii descoperind ce interesantă este istoria dacă o privești în contextul evenimentelor europene, uitându-te la monedele și ștampilele acestor principi, care se considerau (marea majoritate) urmașii universului cultural maghiar sugrumat de turci.         Báthory István –  Când Ardealul dădea regi Poloniei (Bătălia de la Sânpaul, 1575)

Acești noi cronicari actuali români ai istoriei Ardealului au fost puternic și pozitiv influențați și de nesfârșitele inițiative ale societății maghiare din Transilvania, cu scopul de a salva patrimoniul istoric degradat până la extreme – inițiative care sunt puse în practică mai ales de tinerii maghiari, într-un mod simpatic și spectaculos.

        
 
                                     Conflictul dintre Báthory Gábor și Bethlen Gábor

Fenomenul este observabil și în rândul cititorilor Bibliotecii Româno-Maghiare, care caută romane istorice legate de principii ardeleni – o literatură altminteri foarte bogată.

Maghiarii citesc cu emoție aceste articole, mirându-se de acest nou fenomen, care poate fi considerat ca și primul semn concret al occidentalizării mentalității românești.

Va veni oare vremea, când istoria Ardealului va fi cât de cât depolitizată?
Sus