Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / La gara Cluj va apare și inscripția Kolozsvár

La gara Cluj va apare și inscripția Kolozsvár

Senatul a adoptat în ședința plenului de luni, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul Codului administrativ, în baza raportului de admitere dat săptămâna trecută de comisia specială care a luat în discuție acest act normativ.

Proiectul, care are peste 600 de articole, a fost inițiat de parlamentarii PSD și a întrunit, în plenul Senatului, 85 de voturi "pentru", 21 - "împotrivă" și 11 abțineri.

Codul administrativ conține numeroase capitole legate de folosirea limbii materne a minorităților, clarificând multe lacune legislative, stabilind printre altele, că în localitățile unde o minoritate depășește 20 la sută din populația totală, se vor traduce obligatoriu numele străzilor, parcurilor, instituțiilor și a altor înscripții care vizează localnicii.


O altă clarificare se referă la posibilitatea de a introduce bilingvizarea informațiilor și în acele localități, unde o minoritate nu atinge procentul de 20 la sută, cu condiția aprobării acesteia de consiliul local.

Această posibilitate atinge direct și Clujul, unde aplicarea fostei HCL legat de bilingvizare – boicotat de Funar – se poate pune în sfârșit în practică.

Propunerea legislativă privind Codul administrativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaților cu rol decizional în acest caz.

Sus