Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / DEZBATERE Există tendințe de ”românizare” în Târgu Mureș și de ”secuizare” în Sfântu Gheorghe?

DEZBATERE Există tendințe de ”românizare” în Târgu Mureș și de ”secuizare” în Sfântu Gheorghe?

Au trecut trei decenii de la căderea dictaturii și oamenii totuși consideră că mai există tematici româno-maghiare despre care ”nu se poate vorbi”. O astfel de tematică este presupusa tendință de schimbare a caracterului etnic a unor zone din Ardeal, cum ar fi Târgu Mureș și Sfântu Gheorghe. În primul caz lumea șușotește de ”românizare”, în cea din urmă de ”secuizare”.

”Argumentele” aduse de părți au în general caracter (parțial) statistic, în majoritatea cazurilor însă empiric.

Ceea ce nu se poate pune însă la îndoială în acestă problemă este ”vizibilitatea”, adică aspectele semispectaculoase ale acestor ”schimbări”. Fără dar și poate, Clujul este de exemplu invadat de mașini înmatriculate în Moldova istorică, majoritatea mașini de teren, cu o înfățisare relativ luxoasă. 

Tot atât de adevărat este faptul că din Sfântu Gheorghe pleacă intelectuali (jurnaliști) români în număr alarmant de mare. 

Șușotarea pe această temă ajunge și pe rețelele de socializare, un cititor din Târgu Mureș chiar îndemnându-ne să facem investigații pe această temă. Iată scrisoarea primită, neredactată.

”Cred că asistăm la o masivă mutare de populație din Moldova în Ardeal, cu scop evident de a crește procentul românilor. E plin orașul de mașini cu numere de NT, SV ,BT ,IS ,VS. În plus, o grămadă de șefi locali sunt moldoveni. Asta e o tactică de dinainte de 89, dar constatăm că se păstrează. Problema e că localnicilor le e greu să urce pe scara ierarhică tocmai pentru că deja e ocupată .... ” 


               


Oricum, este interesant cât de anxioasă devine societatea când se vorbește despre schimbările legate de compoziția etnică a unor regiuni. 

Foarte puține articole pe această temă, foarte puține anchete, foarte puțină statistică.

Citarea unui document de partid din anii 80 ca și unul valabil chiar și în 2018 – este cel puțin interesant. 

Oare cine greșește?Sus