Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Corbul în pași de dans la Mediaș #2

Invitata de onoare a galei dansurilor maghiare populare Cizma Hoinară (Vándorcsizma) din Mediaș a fost formația populară a Casei de Cultură din Mediaș, Purtata. Una din fetele care au încântat lumea cu acest ansamblu este Szász Erika. Discutând cu ea, am aflat un lucru foarte interesant: ea până în clasa a-V-a a dansat dansuri ungurești fiind la școala maghiară, în clasa a zecea fiind deja în trupa de dansuri românești.

– Când am trecut în clasa a cincea la secția română mai mulți colegi se distrau de accentul meu unguresc – a spus – însă fiind o fire luptătoare mi-am spus că o să învăț bine româna și o să mă integrez în această lume nouă pentru mine – a adăugat Erika. Când m-am înscris în Purtata mi-a fost mai ușor să învăț pașii fiindcă știam deja dansa. Altmiteri eu nu găsesc o mare diferență între dansurile maghiare și cele românești.

Erika și Bianca aproape de Cizma Hoinară (Vándorcsizma)

– Nu este chiar așa – o întrerupe Bianca, prietena și colega ei de dans – băieții unguri au o treabă mai grea. La băieții români dansul solitar este mai simplu. Nu au atâția pași și figuri de dans ca cei unguri. Dacă vedem aceste nuanțe putem observa că dansul maghiar este mai greu.

– Eu însă când dansez cu Attila și dansuri ungurești și dansuri românești, pașii par la fel. Am uitat să vă spun, Attila este fratele meu mai mare, care a terminat școala la secția maghiară. Nu contează ce fel de dansuri dansăm, frica tot e ascunsă sub pielea noastră să nu se întâmple nimic în timp ce suntem pe scenă – adăugă Erika.

*
Cât adevăr a grăit Erika, am observat uitându-mă la micuța Jázmin, care a ținut pumnii spectaculos pentru mami și tati, care erau pe scenă și dansau într-un ritm din ce în ce mai alert. Fetița numai atunci s-a liniștit, când părinții au coborât de pe scenă și au luat-o în brațe.

Emoțiile micuței Jázmin

– Doamna Gyöngyi, am auzit că numele ansamblului pe care îl conduceți vă poartă numele, Gyöngyvirág. Este adevărat?

Familia „Gyöngyvirág”

– Da, așa este – spune Gyöngyi zâmbind, mărturisind că dansul popular, pentru ea, este viața însăși. Și cu soțul meu, Levente ne-am cunoscut la un ansamblu de dans cu numele de Nefelejcs (Nu mă uita), apoi soarta a făcut ca în 2008 a luat ființă ansamblul Gyöngyvirág. Nu este de mirare că Jázmin, fetița noastră este cea mai fericită, când aude muzica populară. Încă nu poate pricepe ce se întâmplă când urcăm pe scenă, dar știe că ne distrăm foarte bine. Oricum este nespus de entuziasmată când ne vede îmbrățișându-ne. Și pe scenă, și acasă.
Sus