Luni, 16 Decembrie 2019
Luni, 16 Decembrie 2019


Kontakt / Seriozitatea semnăturii într-un liceu maghiar, ”separatist”

Seriozitatea semnăturii într-un liceu maghiar, ”separatist”

Românii din Cluj tot mai des sunt plăcut surprinși de liceele maghiare din localitate. După revoluție aceste licee maghiare au avut o perioadă foarte grea încercând să redevină instituții școlare cu predare exclusiv în limba maghiară.

În traducere ”perioadă grea” însemnând că aceste licee maghiare au fost hulite în ultimul hal.

Au trecut anii și încep să apară știri despre liceele maghiare ca instituții exemplare. 


Recent am vizitat și eu un astfel de liceu, construit de enoriașii maghiari ai vechiului oraș. Prima surpriză am avut-o la biblioteca școlii.


Mai exact rândul format în fața bibliotecarei școlii – un rând format din copii mici și mari, ținând cartea de restituit în mâna stângă, și pe cea de împrumutat în mâna dreaptă.


Cea mai mare surpriză însă era nivelul la care citeau acești copii. La cei 12 ani ai lor unii citeau Abigél-ul Magdei Szabó... O carte căutată și în zilele noastre – și o autoare despre care puteți citi în recenziile Bibliotecii Româno-Maghiare  


Nici cei mai mici nu se lăsau mai prejos. Împrumutau tot felul de povești, atlas, cărți de origami. Bibliotecara glumea cu ei, controlând discret dacă cei mici știu să citească (erau prezenți și cei din clasele pregătitoare), punând fiecare copil să semneze rubrica de împrumut.


Cei mici semnau greoi, rubrica fiind mică, iar mânuțele neîndemânatice, dar bibliotecara nu a grăbit procesul, ci a stat răbdătoare până cei mici au terminat cu semnatul.


Personajul principal a fost însă Márk, care fiind în clasa pregătitoare se lupta eroic cu semnătura, la un moment dat cei din rând crezând că nici nu va reuși să-și aducă aminte de toate literele învățate.


– Auzi Mark – l-am întrebat trăgând cu ochiul –, ai stat cam mult la semnat. Ce s-a întâmplat? 

Răspunsul lui Mark era pe cât de simplă, pe atât de sinceră: ”Când semnezi ceva e foarte important să spui adevărul... și să te ții de cuvânt.”

Ei, câți politicieni ar putea învăța de la Mark!

Sus