Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Kontakt / Andrei Sebastian Csiplo: Caravana Servus Europa în vizită la românii din Ungaria

Caravana Servus Europa în vizită la românii din Ungaria


Relațiile româno-maghiare se pot întări doar dacă învățăm a ne vindeca rănile neuitate ale trecutului și a accepta faptul că împreună poate am putea realiza multe lucruri de valoare. Totul depinde doar de noi, atât de etnicii români, cât și de cei maghiari ce ne alegem în viața aceasta, după ce ideologii ne ghidăm și bineînțeles cum vom forma viitorul pentru ca viitoarele generații să fie mândrii de noi, pentru ca copiii noștri să spună cu mândrie cărui popor aparține fără a fi hăituit pe nedrept. 

Totuși nu contează ce naționalitate ai, sau ce culoare, nu acest lucru te face să fi om, ci faptul cum îi accepți pe ceilalți din jurul tău, fii tolerant, astfel și tu vei fi tolerat. 


În urma unui proiect inițiat de TVR Cluj-Napoca cu mai mulți ani în urmă intitulat: ,, Servus Europa’’, s-a propus vizitarea comunităților istorice românesti din afara granițelor României, documentarea și realizarea de reportaje în legătură cu instituțiile românești ce functionează în afara țării mamă, viața românilor din diasporă, tradițiile acestora, precum și faptul cum ,își mențin aceștia limba și obiceiurile de mai multe decenii sau secole de conviețuire cu alte popoare, respectiv în alt stat. 

              

După vizitarea comunităților românești din: Serbia, Bulgaria, Moldova și Ucraina, anul acesta cu ocazia Centenarului Marii Uniri, și a formării statului român de drept, caravana a avut prilejul de a vizita comunitatea româneasca din Ungaria. 

Aceasta a trecut prin diferite orașe locuite de români precum: Jula, centrul românilor din Ungaria, Budapesta, un important obiectiv turistic al țării și mai ales un loc plin cu istorie românească, iar la intoarcere caravana a trecut prin orașul Hajduszoboszlo, unde se găsește și cel mai mare complex de băi termale din Estul Europei, deseori statiunea fiind amfiplină de turiști români. În decursul acestei săptămâni, de luni până vineri, publicul din România și din străinătate au putut viziona transmisiunile în direct din cadrul comunității românilor din Ungaria, ale televiziunii române pe posturile: TVR1, TVR3, TVR Cluj, TVR Internațional și TVR Moldova. De asemenea în prima zi a acestui proiect, telespectatorii au avut ocazia de a urmări în direct Sfânta Liturghie Arhierească din Catedrala ,,Sfântul Nicolae’’ din Jula. 

     

Tot în această zi, doamna ministru Natalia Intotero de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din București a întreținut o vizită ministerială la Liceul ,,Nicolae Bălcescu’’ din Jula, unicul liceu românesc din Ungaria, precum și la redacția ,,Foaia Românească’’, care primeste un sprijin parțial din partea ministerului. 


Atât la liceu, cât și după slujba bisericească s-au ținut convorbiri cu numeroși membrii ce formează această comunitate românească de pe aceste meleaguri, despre cât de importantă este menținerea limbii și tradițiilor românești în Ungaria, tratându-se totodată și diferitele probleme identitare ce pun în pericol această comunitate. 

În primele zile ale săptămânii, telespectatorii TVR au avut plăcerea de a savura un pic din dansurile populare românești care au fost prezentate pe scena în aer liber de pe lacul de langa cetatea din Jula, transmise în direct, unele fiind filmate cu câteva săptămâni înainte de către TVR Cluj în singurul sat ce și până în zilele noastre este locuit preponderent de etnici români pe nume Micherechi(sau Micul București) . 

Pe scenă au debutat echipe de dansuri din Jula, Aletea(românii din Ungaria) și din România. În perioada de 23-24 mai, Caravana TVR Cluj a ajuns în capitala Ungariei, Budapesta, unde a debutat cu numeroase cântece populare, dansuri traditionale românești, documentare și interviuri despre românii din capitala ungară, manifestațiile culturale fiind susținute în inima Budapestei, adică în Piața Eroilor. 


Fără nici măcar o urmă de ură față de poporul nostru dinspre partea maghiară, oameni de diferite etnii, inclusiv maghiarii au dansat ,,Hora unirii,, s-au distrat și au râs împreună cu frații noștrii. 

Nici măcar fluturarea steagului în mijlocul pieței nu se pare că ar fi fost o problemă pentru vecinii noștri, spectatorii fiind cu totul fascinați de dansurile populare românești, portul tradițional și dragostea cu care ne dăruim neamului nostru. Bineînțeles steagul în această situatie nu a reprezentat o discriminare la adresa autorităților, deoarece de mai mulți ani în Ungaria este permisă arborarea drapelului altui stat, dacă te declari de o anumită etnie, având drepturi ca orice alt cetățean al statului în care te-ai născut si care ți-a oferit dreptul de a fi ceea ce ești cu adevărat. 

         

Steagul simbolizează unirea tuturor românilor, inclusiv a celor de pretutindeni, în acest caz a românilor din Ungaria cu România, deci această situație trebuie tratată cu atare. Este poate pentru prima dată când se face acest pas spre o Europă mai modernă, lipsită de prejudecăți etnice, iar acest lucru poate însemna multe. Totul ține doar de noi, și cu acest pas s-a dovedit perfect că se poate, deci trebuie luat aminte. 

În data de 25 mai, vineri, caravana a făcut un ultim popas pe la stațiunea de băi termale Hajduszoboszlo, o localitate ce de mai mulți ani a cunoscut o dezvoltare deosebită din cauza fluxului anual mare de turiști ce îi trec pragul, precum și diferiților investitori locali și din străinătate(și România). 

 

Sus