Duminică, 15 Decembrie 2019
Duminică, 15 Decembrie 2019


Kontakt / Obiceiul balului de bacalaureat din Budapesta și Viena prinde rădăcini și la liceele maghiare

Obiceiul balului de bacalaureat din Budapesta și Viena prinde rădăcini și la liceele maghiare

Strânsele legături cu Occidentul își arată rezultatele. Liceele cu predare în limba maghiară încep să semene tot mai mult cu cele de elită din Budapesta sau Viena. Lupta împotriva manelizării și găsirea unor alternative moderne pentru a contracara puternicile curente nihiliste – iată câteva explicații pentru a înțelege cum de învățământul maghiar din România este tot mai autonom și tot mai sigur pe el.


Cei care au văzut balul celor care termină liceul la Colegiul Unitarian János Zsigmond din Cluj, au rămas uimiți de atmosfera occidentală din această instituție cu limba de predare maghiară.
Balul se organizează a 8-a oară, dar în acest an elevii au vrăjit în așa fel părinții și invitații, încât presa a rămas fără cuvinte.

Coreograful balului, Kováts Gyula a oferit un interviu Corbilor Albi:

– Este a 8-a coregrafie pe care o facem împreuna cu colegul meu. Deși formatul este în mare parte același, în fiecare an introducem ceva nou incercând să menținem nivelul. Nu este ușor, deoarece in fiecare an lucram cu elevi care nu au mai dansat până acum. Totuși, de la primul an când coregrafia a durat 3-4 minute, am ajuns la 8 minute ceea ce înseamnă aproape muncă dublă, atât pentru noi cât și pentru elevi. Părinții și cei invitați se așteapta la un spectacol frumos și tind să cred ca am reușit acest lucru în fiecare an. Pentru mine punctul culminant este când pot să văd coregrafia dansată în costume, filmată de sus. 
Atunci se văd desenele, liniile (sau lipsa lor), atunci pot să apreciez dacă munca noastră a fost de ajuns. 

     

Există un moment în care ca și coregraf nu mai poți face nimic, trebuie să ai incredere că o sa reușească. Parcă fiecare devine un pic mai matur după acest dans, așa am observat de-a lungul anilor. Este un act de curaj nefiind dansator să dansezi în fața unui public atât de numeros – a adăugat coreograful.
Sus