Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / Tinerii secui iubesc literatura română

Tinerii secui iubesc literatura română

Aproximativ 80 de elevi de la școli cu predare exclusiv în limba maghiară din Miercurea Ciuc au participat, joi, la un concurs de interpretare a unor texte literare în limba română, eveniment care se dorește a fi o sărbătoare a literaturii române.

Ajuns la a doua ediție, concursul "Povestiți-ne din literatura română!" a fost organizat de Școala Gimnazială "Nagy Imre" și a reunit elevi de la școlile "Petőfi Sándor", "József Attila", "Xántus János" și "Nagy Imre".

Organizatorii și-au exprimat bucuria că, în acest an, interesul a fost foarte ridicat și că la concurs s-au prezentat și elevi cu cerințe educaționale speciale sau proveniți din centrele de plasament.


Concursul a inclus o singură probă, în cadrul căreia elevii au interpretat fragmente din opere epice românești, culte sau populare și au încercat să se transpună în pielea personajelor și să transmită juriului și auditoriului emoția simțită.

Dacă unii copii au ales fragmente din "Domnul Goe" sau "Două loturi", de Ion Luca Caragiale, alții s-au oprit la "Miorița" sau la texte de Gelu Naum, Mircea Cărtărescu, Anton Tănăsescu, Alex Moldovan sau Ioan Alexandru Brătescu-Voinești.

Pofesoara Császár Tünde Márta, de la Școala Gimnazială "Nagy Imre", inițiatoarea concursului, consideră că un astfel de demers îi ajută pe elevi să comunice și să își dezvolte deprinderile de exprimare în limba română.

"Elevii maghiari sunt inspirați de literatura română, iar în ceea ce privește formarea priceperilor și deprinderilor de exprimare în limba română, memorizarea textelor literare favorizează pronunția clară și corectă, cultivă vorbirea expresivă, dezvoltă auzul fonematic", a declarat Császár Tünde Márta.

Chiar dacă emoțiile au fost mari, participanții au reușit să impresioneze juriul, condus de profesorul și criticul de artă Nicolae Bucur, cel care le-a transmis că este important să nu uite niciodată limba maternă, dar că trebuie să învețe foarte bine și limba română, pentru a avea mai multe oportunități în viață.

Profesorul Nicolae Bucur a arătat că, în opinia sa, în demersul de învățare a limbii române un rol important îl are atât familia, cât și profesorii, care trebuie să-i pună pe copii în situații reale de comunicare, să-i scoată din "conservă", să-i încurajeze să citească în limba română texte pe care să le îndrăgească și care să le fie folositoare.

Juriul a punctat originalitatea interpretării, pronunțarea corectă, dar și folosirea accentului și intonației în mod corespunzător.

Toți concurenții au primit diplome și premii constând în cărți și rechizite din partea finanțatorilor proiectului,  

Evenimentul a avut ca motto: "Te citesc, te știu pe de rost și te trăiesc...", iar organizatorii au punctat faptul că își doresc ca acesta să devină unul tradițional și să fie "o sărbătoare a literaturii române, prin care prieteniile să se consolideze, iar satisfacția muncii desfășurate de elevi și cadre didactice să le ofere bucurii tuturor celor interesați de ea".

Sus