Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Kontakt / Zilele Clujului: se șterg înscripțiile maghiare de pe fotografii vechi

Zilele Clujului: se șterg înscripțiile maghiare de pe fotografii vechi 

Cu o stema comandată de Gheorghe Funar, cu un nume dat de Nicolae Ceaușescu, Clujul “napocizat” își duce mai departe viața sa intercultural-postsocialistă, luptând într-un mod admirabil împotriva occidentalizării mentalității societății, agâțându-se de orice prilej de a dovedi minorității maghiare, cine e stăpânul.Deși stema veche al Clujului este considerat de primărie ca și ceva învechit și nepatriotic, când vine vorba de logo-uri și atragerea publicului, Clujul maghiar vechi devine deodată interesant pentru organizatori. În 2011 primăria a debutat cu Zilele Clujului cu un logo care are însemnele regatului maghiar, ba mai mult, seamănă penibil de mult cu logo-ul Zilelor Culturale Maghiare.


                

                

Peste 7 ani, iată, odată cu sosirea autobuzelor Mercedes, în care urlă muzica populară – Radio Someș oferind o atmosferă generală și eternă de nuntă și sărbători –, Zilele Clujului iarăși iese la rampă cu o poznă patriotică. 


Iată, primăria se apucă acum și de falsificarea fotografiilor vechi, ștergând înscripțiile maghiare de pe magazinele de epocă, găsindu-le nepatriotice.


Sloganul oficial al Zilelor Clujului este: "Creează legături”. Din păcate organizatorii evenimentului cu acest gest au negat propriul slogan, sfidând o comunitate etnică, care are o moștenire culturală imensă în această urbe. Au încercat să steargă cu buretele trecutul, creeând prăpăstii, nicidecum legături între comunitățile Clujului.

Cunoscătorii nu știu ca să râdă sau să plângă văzând aceste lucruri. E de râs sau e de plâns? Este bine sau rău că ne întoarcem în lumea lui Orwell, 1984? Sus