Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / Gala Corbilor Albi: Petőfi, Arany, Ady, József Attila recitat în română, Eminescu, Coșbuc și Goga în maghiară, Taras Sevcsenko în ucraineană

Gala Corbilor Albi: Petőfi, Arany, Ady, József Attila recitat în română, Eminescu, Coșbuc și Goga în maghiară, Taras Șevcsenko în ucraineană


Gala Corbilor Albi, 2018. Un eveniment major în viața Asociației Clubul Media Corbul Alb. Este ziua, când sunt prezentați noii bursieri și partenerii din 2018. 

Un eveniment aparte, în lumina reflectoarelor, în fața jurnaliștilor clujeni. Radio, televiziune, ziare, săptămânale, portaluri...


                                                   Foto: Horváth László

Sala plină cu oameni care sunt într-adevăr interesați de evoluarea relațiilor româno-maghiare.
                                                     
Ochii multora s-au umezit la Gala Corbilor Albi, desfășurată în Sala Radio din Clul, având ca scop promovarea cititului încrucișat, adică încurajarea românilor să citească literatură maghiară tradusă în română și literatură română tradusă în maghiară.


                                                              Foto: Kilin Zsolt

După prezentarea Asociației Clubul Media Corbii Albi, președintele acestei organizații, Szabó Csaba a prezentat proiectul lor de sprijin acordat tinerilor români care trăiesc în Ucraina, Serbia și Ungaria, cu scopul de a-i îndemna să-și păstreze identitatea românească.


                                                           Foto: Kilin Zsolt

Bursierul Andrei Sebastian Csiplo (Ungaria), care a urmat cursurile la Bătania (Battonya) și Gyula (Jula) a debutat în stolul corbilor albi printr-o moderare de calitate, prezentând o îndemânare aparte în a se mișca pe scenă moderând și improvizând în același ritm alert, cu care președintele asociației, Szabó Csaba și-a făcut nume în domeniu.
                                                   
Cu cine țin românii din Ungaria când joacă Romania cu această țară? Ce spun ungurii când văd steagul românilor pe clădirile oficiale administrate de autoguvernarea românescă?


                                                         Foto: Kilin Zsolt

Cum văd românii și ungurii Eurovision-ul și intrarea în finală a formației AWS? Cum e cu drapelele în Ungaria, cum e în România? Cum se învață limba statului încoace și dincolo?
                                                  
Iată câteva întrebări ațintite cu o rapiditate ieșită din comun unul celuilalt, dând impresia că cei doi moderatori se dueleză în fața unui auditoriu care stă vrăjit de această coreografie modernă.


                                                                  Foto: Kilin Zsolt

Elevii Școlii Generale Octavian Goga – secția română și maghiară – și-au făcut debutul la această gală cu un recital de excepție, prezentând János Vitéz, Arany János , Ady Endre, József Attila în română, iar Eminescu, Coșbuc și Goga în maghiară. 


                                                               Foto: Kilin Zsolt

Poezia Cu inima curată (Tiszta szívvel) și Pe ogorul maghiar (Magyar ugaron) a umezit ochii multora. A urmat Toldi, János Vitéz,..


                                                                 Foto: Kilin Zsolt

Elevii din Goga au surprins auditoriul cu un spectacol original, cu coreografie aparte, în care românii și maghiarii și-au găsit ușor locul. 


                                                               Foto: Kilin Zsolt

Echipa profesorilor Cerasela Varga, Nyakas Magdolna și Alina Teodorescu s-au prezentat ca și reporteri debutanți, realizând primul interviu din viața lor cu autorii volumului TREi, un volum semnat de Erika Mărginean (Târgu Mureș), Silviu Măcrineanu (Constanța) și Marius Dobrin (Craiova).


                                                              Foto: Kilin Zsolt

Cei trei corbi albi au urcat pe scenă la ”chemarea” elevilor transformați în reporteri, vorbind despre rolul publicisticii literare în înlesnirea relațiilor interumane și interetnice.


                                                           Foto: Kilin Zsolt

O atmosferă aparte: fete maghiare recită Luceafărul în maghiară. Atmosferă la fel de caldă: Taras Șevcsenko recitat în ucraineană, română și maghiară. Maria Laver... Lacrimi în ochii... Lacrimi ucrainene... Mesaj pentru   Asociația "Ivan Krevan" din Maramureș...


                                                              Foto: Kilin Zsolt

După gală elevii și profesorii au fost asaltați de presa română și maghiară, copleșind părinții prezenți respectiv spectatori uluiți de nivelul evenimentului, original prin concepție, ritm și pragmatism.


                                                               Foto: Kilin Zsolt

La sfărșitul galei elevii, dascălii, jurnaliștii și spectatorii s-au rupt greu de mirajul spectacolului. 


                                                                Foto: Horváth László


Mulți au făcut în aceste momente prieteni, mulți au reușit să construiască legături interetnice pragmatice și mai ales... sincere.

Sus