Miercuri, 23 Ianuarie 2019
Miercuri, 23 Ianuarie 2019


Kontakt / Model de inițiativă civică maghiară la Gherla/Szamosújvár

Model de inițiativă civică maghiară la Gherla/Szamosújvár

Comunitatea maghiară din micul oraș Gherla, județul Cluj, este una dintre cele mai dinamice din Transilvania. Această comunitate niciodată nu doarme, întotdeauna a țintit mai sus.

În ultimii ani rezultatele acestei comunități au devenit vizibile. În toamna anului 2016 Liceul cu Predare în Limba Maghiară Gherla, și-a deschis larg porțile, find rezultatul dezideratului întregii comunități. 

Ideea înființării școlii s-a născut în anul 2006, la Fundația Téka, datorită președintelui fundației, Balázs-Bécsi Attila. Piatra de temelie a edificiului de educație și cultură s-a pus în anul 2010. 


Înaugurarea școlii a avut loc în tomna anului 2016. Liceul s-a construit datorită fapului că autoritățile locale au contribuit cu terenul aferent, iar guvernul maghiar a pus la dispoziție o finanțare de aproximativ 2 millioane de euro. 

Investițiile la școlă nu s-au oprit odată cu inaugurarea. La scurt timp, tot în toamna anului 2016 Liceul Maghiar din Gherla s-a îmbogățit și cu o sală de sport modernă. 


Liceul, unul dintre cele mai bine dotate și moderne edificii din județ, a avut totuși unele lipsuri, de 
exemplu un spațiu de joacă adecvat și adaptat tuturor treptelor de vârstă. Începând cu data de 10 mai 2018 această carență este deja istorie, deoarece s-a inaugurat, în cadru festiv, noul spațiu de joacă a școlii, care este rezultatul unei inițiative civice comunitare și a sponsorizării Fundației Téka din Gherla, instituție care este și implementatorul proiectului. 


Spațiul de joacă este compus din două părți, unul pentru grupa de vârstă 3-14, cu topogane și tiroliană, și una pentru elevii de liceu, alcătuite din aparate de fitnes extern. 


Inaugurarea spațiului de joacă a avut loc în prezența elevilor, părinților cât și al autorităților locale care au avut doar cuvinte de laudă asupra inițiativei, și la adresa instituțiilor educativ-culturale al maghiarilor din Gherla. 

Aceste inițiative ar trebuii să fie pilde pentru toate comunicăților din Transilvania și România. 
 
Sus