Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Sfatul lui Goldis László/Vasile Goldiș găsește societatea maghiară din Ardeal cu fața spre Budapesta

Sfatul lui Goldis László/Vasile Goldiș găsește societatea maghiară din Ardeal cu fața spre Budapesta

”Asuprirea națiunile nemaghiare (din Imperiul Austro-Ungar), împiedicarea dezvoltării lor culturale, ținerea lor în sărăcie nu poate fi antidotul iredentismului . Din contra: acestor națiuni nemaghiare le trebuie oferite libertate, condiții culturale și condiții de trai mai bune ca în țările vecine, state naționale. N-aveți grijă, că în acest caz, națiunile nemaghiare (din Imperiul Austro-Ungar) nu și-ar mai aținti privirea spre țările învecinate” 

– scrie Goldis László/Vasile Goldiș in maghiara sa elegantă, în opera sa de bază „A nemzetiségi kérdésről” (Despre problema nationalităților).

                      

Sfatul lui Goldis László/Vasile Goldiș dat Imperiului Austro-Ungar nu a fost luat în considerare de către Viena și Budapesta. Această nepăsare a încurajat naționalitățile din imperiu – românii de exemplu – să-și îndrepte interesul tot mai mult spre țările învecinate, considerate state naționale.

Cele spuse de Goldis László/Vasile Goldiș sunt valabile și azi.

Societatea românească bagatelizează problema maghiară din România, invitând Ungaria să clădească și să sprijine financiar maghiarii săi din România. Ungaria a acceptat această ofertă, deși o costă foarte mult. Universități, licee, centre culturale, școli, grădinițe construite de la zero. Academii sportive, terenuri de sport, stadioane, burse, renovarea monumentelor istorice lăsate în paragină.

Anul 2018 găsește societatea maghiară din Ardeal cu fața spre Budapesta, așteptând construirea spitalului maghiar din Oradea și alte obiective, unele care s-ar putea să nu se realizeze în viitorul apropiat. Dar acest lucru nu schimbă esența și fenomenul în sine.

Sfatul lui Goldis László/Vasile Goldiș iată, rămâne actual.
Sus