Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Kontakt / Csiplo Andrei-Sebastian: Bacalaureatul la limba și literatura română în Ungaria

Bacalaureatul la limba și literatura română în Ungaria

Bacalaureatul, pe alt nume examenul maturitãții este unul dintre principalele etape ale vieții unui tânăr și nu doar, care uneori ne poate aduce mari dureri de cap, dar și bucurii deopotrivă (în cazul unor rezultate bune bineînțeles).


În decursul zilei de 4 mai 2018, elevii claselor a 12-a din instituțiile de învățământ minoritare din Ungaria, au susținut proba de bacalaureat la limba si literatura minorității din care aparțin, astfel și tinerii comunității românești din cadrul statului maghiar având șansa de a se confrunta cu subiectele care mai diverse ale literaturii și gramaticii române.


Proba a avut loc la Liceul ,,Nicolae Bãlcescu” din Jula (Gyula), singurul liceu românesc de pe teritoriul Ungariei, iar ea a constat din două părți: prima a fost reprezentată de înțelegerea textului, la care se adaugã un set de întrebări pe tema: Maria Ciobanu- 60 de ani de carieră artistică, și o scrisoare de intenție, ori argumentarea unui text pro sau contra. A doua probă a fost compusă din interpretarea unui text literar, elevii având posibilitatea de a alege opera lui Ioan Slavici:, ,,Moara cu noroc”, sau o comparație între pastelul ,,Iarna” de Vasile Alecsandri cu ,,iarna pe uliță” de George Coșbuc.

Având în vedere cã este singura instituție românească de nivel mediu din țarã, examenele în această limbă se susțin exclusiv aici.

De asemenea doritorii care vor sã se înscrie la proba de limba română pentru a își mãsura cunoștiințele lingvistice, și care este una cu totul diferitã de bacalaureatul în sine, deseori o fac pe motiv cã vor sã obțină un act oficial ce poate fi echivalat cu atestatul de limbă (nivelul maxim ce poate fi atins este: B2). 

Pentru obținerea unui grad mai ridicat este nevoie de înscrierea la examenele școlilor lingvistice, acreditate de stat (până la nivelul C1).Pe lângă acest lucru, tinerii comunității noastre au dreptul de a decide în ce limbă sã își susțină examenele( românã, maghiarã etc…) la diferitele materii precum: istorie, matematicã, informatică ș.a., excepție fãcând probele la limbã și literaturã care se țin în mod normal ( fără a avea altă opțiune). Spre exemplu: nu poți da bacalaureatul din limba și literatura maghiară în românã, dar nici invers, lucru valabil la toate.

De menționat mai este faptul cã toate examenele, la fiecare materie se dau în instituția unde ai studiat, și ca examinatori rămân profesorii care ți-au predat. Lucrările scrise sunt corectate de către cadrele didactice ale liceului specifice materiei în cauză pe baza instrucțiunilor de corectare trimise de la Budapesta în prealabil, testele putând fi verificate la cerere de către comisia de examinare condusă de președintele acesteia (organ de stat), ce ultimul își spune cuvântul. știm cu toții cã în România procedura este cu totul diferită și mai complexă, respectiv necesită o perioadă mai îndelungată de timp.

Anul acesta sunt 48 de absolvenți, dintre care majoritatea își vor continua studiile superioare la diferite instituții de prestigiu din Ungaria și România, foarte puțini refuzând sã se înscrie la vreo specializare anume.

Proba orală din limba și literatura română va avea loc la sfârșitul lunii iunie, și respectiv la nici o sãptãmânã distanțã, elevii vor avea în posesie diploma de bacalaureat.

Alături de acest articol vã atașez link-ul cu proba scrisã a examenului de bacalaureat din limba și literatura românã, Ungaria: 

Sus