Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / Seini (Ro) și Nyírmeggyes (Hu): Cunoașterea limbii maghiare – o șansă în plus în a elabora proiecte regionale

Seini (Ro) și Nyírmeggyes (Hu): Cunoașterea limbii maghiare – o șansă în plus în a elabora proiecte regionale

Exemplară colaborarea localităților apropiate de granițele româno-maghiare, Seini și Nyírmeggyes, ajunse la nivele funcționabile datorită excelentei colaborări a primărițelor din cele două localități, care puteau comunica amândouă în limba maghiară, evitând estfel obositoarea traducere generală a tuturor activităților comune.


Tulbure Gabriela Florica, primărița orașului Seini – Seini-ul (Szinérváralja) fiind locuit în proporție de circa 17% de maghiari – a surprins plăcut, cu o limbă maghiară conjuncturală, delegația din Nyírmeggyes, dispersând astfel din start fricile și anxietățile unor astfel de întâlniri la care româna și maghiara ”concurează”.


– Gyertek be, gyertek be.. . – invita delegația din Ungaria în sala primăriei, tutuind într-un mod plăcut consilierii din comuna ungară. Tulbure Gabriela Florica a îmbrățișat colega sa din Ungaria, Szőkéné Vadon Edit, doamnele fiind văzute deseori îmbrățișându-se sau mergând mână în mână, sugerând celor prezenți că românii și maghiarii din această regiune alcătuiesc o singură comunitate, cu mai multe limbi, pașapoarte și tradiții.


Cei care au avut prilejul să intre în biroul primăriței puteau observa că steagul maghiarilor era prezent alături de cel al românilor, arătând delegațiilor că stima reciprocă începe cu sinceritatea.


Această sinceritate și voință pentru a se ajunge la proiecte comune a demonstrat și slujba maghiară de la Apa Vii (Apahegy), unde nimeni nu a avut treabă cu steagul maghiarilor sau cu simpaticul preot reformat care, la un moment dat, a cerut enoriașilor să-l ajute în găsirea a celor mai corecte cuvinte românești, pentru se exprima cât mai corect.


Această sinceritate și jovialitate a deschis repede discuțiile particulare, cei din zona Seini-ului informându-se de posibilitățile de colaborare cu fabrica de conserve din comuna ungară, iar maghiarii de investiții turistice, legate de personalitățile maghiare ale zonei, care în Ungaria sunt stimate în așa fel încât sunt școli și instituții denumite după ei.


Întâlnirea celor două delegații – urmărite de la primul moment până la ultimul de Corbii Albi – a pus bazele unui protocol viabil standard de colaborare, care poate fi utilizat cu succes de toată localitățile care vor să deschidă spre Occident, cu speranța proiectelor transfrontaliere, sprijinite masiv de Uniunea Europeană.
Sus