Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Kontakt / Andrei Sebastian Csiplo: Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria

Andrei Sebastian Csiplo: Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria

Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria reprezintă una dintre cele mai importante instituții ale comunității românești de pe aceste meleaguri ale țării. 

Aceasta a fost înființată oficial la data de 21 martie 1948, în orașul Giula. încă de la începutul activității sale UCRU a avut ca principale obiective asigurarea unui cadru instituțional pentru diferitele forme de activitate de păstrare și promovare a identității, limbii, culturii românilor din Ungaria, pentru întărirea caracterului identitar, înglobează și sprijină asociațiile locale românești afiliate Uniunii, respectiv sprijină activitatea de păstrare a limbii și culturii comunităților religioase și laice. De asemenea, are un rol esențial și în transmiterea caracterului românesc viitoarelor generații.

Alături de Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, acestea reprezintă principalele motoare ale comunității românești din țară. 


                                                           Sediul uniunii.  Foto: Adevărul

La data de 15 ianuarie 1951 se înființează și prima revistă a românilor din Ungaria, actuala "Foaia Românească”, care a apărut drept o necesitate și care începând de atunci funcționează sub acoperământul UCRU. în cei 70 de ani de existență, Uniunea Culturală a purtat mai multe denumiri ca spre exemplu: Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (1948), Uniunea Democratică a Românilor din Ungaria (1957), Uniunea Românilor din Ungaria (1990), iar într-un final în anul 1995 revenindu-se la denumirea actuală neschimbată.


                                                  Sediul uniunii.  Foto: Foaia Românească

Luând naștere într-o perioadă destul de tulbure a istoriei universale, până pe la sfârsitul anilor 1990, Uniunea a reprezentat unica organizație oficială a românilor din Ungaria (până la înființarea AȚRU). Este extrem de important în a menționa faptul că soarta acestei instituții nu a depins de-a lungul deceniilor doar de comunitatea românească din Ungaria, fiind dirijată din spate și de regimul communist instaurat în Estul Europei. Tot la inițiativa forului cultural românesc au luat ființă și diferite asociații culturale de păstrare și sprijinire, transmitere a caracterului românesc la începutul anilor 1990.
 
   

Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a fost cârmuită întotdeauna de personalități marcante ale comunității, ca spre exemplu: Petru Silaghi, fost director al Liceului „Nicolae Bălcescu" din Giula, dr. Gheorghe Petrușan, șeful Catedrei de limba și literatura română din Seghedin, urmat de doamna profesoară Florica Santău, iar din 1999 până în 2012, Uniunea a fost condusă de dr. Ioan Ciotea, medic de origine română din Giula. Președintele actual al UCRU este Marius Maghiaru, preot ortodox, care este și protopop în Budapesta.                                             

Un lucru deosebit de important de menționat este faptul că atât la Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria cât și la redacția Foaia Românească din Giula, limba folosită cu preponderență, mai întotdeauna este limba română, rareori sau doar în situații speciale folosindu-se limba maghiară națională. (ex: întocmirea actelor oficiale, controale de la Budapesta etc.). Evenimentele culturale și religioase organizate în cadrul institutiei sunt doar cu și în limba română.

                           

    Basarabeanca, cântăreață Stela Botez, supranumită “fata cu cobza” in concert la sediul UCRU

De asemenea, sediul Uniunii Culturale este locul unde deseori au loc numeroase evenimente culturale, artistice sau educative în colaborare cu diferite asociații, organizații și instituții importante din România, având legături destul de strânse cu țara-mamă. 

Organizația civilă funcționează cu o finanțare pe bază de proiecte de la Ministerul Resurselor Umane din Budapesta. Fondurile alocate pentru apariția revistei „Foaia românească" se fac prin intermediul AȚRU, instituție la care sunt centralizați aproape toți banii alocați comunității minoritare românești, astfel existând o relație de interdependență continuă. Tot pe bază de proiecte, revista “Foaia Românească” primește un sprijin financiar parțial de la Guvernul României. 


                                                                  Foto: Foaia Românească

În concluzie, Uninea Culturală este o organizație a comunității românesti din Ungaria ce militează pentru păstrarea și transmiterea românismului de la o generație la alta, lucru ce părinții unora dintre noi au ținut cu strictețe de a îl proteja, indiferent de consecințele date, de perioadele grele prin care au trecut, indiferent de amenințările pe care le-au primit și înjosirile prin care au trecut, pentru că oricât ar fi de grea viața niciodată nu trebuie să negi ceea ce ești cu adevărat, să fii mândru că ești român/că asa cum sunt și eu, precum și alți români din Ungaria. 

Sus