Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Unificarea UMF și UPM: Neliniștea interetnică iar se mută la Târgu Mureș

Unificarea UMF și UPM: Neliniștea interetnică iar se mută la Târgu Mureș

Nerespectarea legii învățământului referitoare la universitățile multiculturale și bilingve (Art. 135 - în acest caz, se constituie secții/linii cu predare în limbile minorităților naționale), a împins Universitatea de Medicină și Farmaceutică din Târgu Mureș mult în spate pe lista universităților performante, instituția fiind zilnic în bătaia presei maghiare și internaționale nu datorită rezultatelor, ci pentru problemele sale interetnice.

Guvernul Răzvan Ungureanu a forțat UMF să respecte legea – așa cum a respectat exemplar și UBB Cluj –, însă moțiunea de cenzură iscată de acest pas al guvernului s-a dovedit a fi fatală executivului: guvernul Ungureanu a picat pentru această problematică.

Războiul informațional continuă de ani de zile, majoritatea din senatul universității ignorând cerințele maghiarilor iar maghiarii, la rândul lor, boicotând ședințele de senat.

Constituirea liniei/secției maghiare din UMF – conform legii – este una dintre problemele esențiale ale maghiarilor, care observă zi cu zi cum scade ponderea învățământului maghiar, ajungând de la 100 la sută (instituția a fost fondată pentru învățământul maghiar) la cote alarmante.


Colac peste pupăză, senatul UMF a ieșit la rampă cu un proiect de unificare a UMF cu Universitatea 'Petru Maior', cele două instituții formând astfel o singură universitate heterogenă, cu numele de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș.

Această unificare face ca ponderea învățământului maghiar să scadă sub 20 la sută, iar lupta pentru respectarea legii legate de înființarea secției/liniei maghiare devine inutilă, noua structură făcând imposibilă reușita.

Neliniștea iar se mută la Târgu Mureș

Organizațiile civice maghiare și partidele maghiare vor începe marșuri de protest, cerând ajutor moral internațional pentru a împiedica această fuziune ba, mai mult, înființarea secției/ linii maghiare.

De reținut că UBB Cluj a înființat din start această linie maghiară, colaborarea dintre cele două devenind exemplare, instituția ajungând cea mai bună din România, urcând în topul universităților din Europa pe locuri respectabile.

Sus