Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Cu autostopul spre solidaritatea cetățenească

Cu autostopul spre solidaritatea cetățenească

Mi se întâmplă adesea, că urmărind un film de succes, deși bine făcut, după un timp începe să mă plictisească. Apoi realizez și motivul de ce mi se întâmplă asta: viața noastră și evenimentele de care avem parte depășesc cu mult scenariile inventate în Holywood!

De exemplu: potrivit unui articol de ziar, autostopul va fi interzis in Romănia. De câțiva ani am pornit o pagină web pentru autostop prin internet. Proiectul functionează și azi, e în limba maghiară, (www.stoppoljonline.ro) și majoritatea vizitatorilor sunt din România.

La început nu găseam cu ce „arme civile” aș putea combate proiectul de lege, mai ales că Senatul îl votase deja! Am încercat să-i înțeleg pe parlamentari, oare ce i-a putut determina ca să supună la vot proiectul, într-o țară unde trenurile circulă cu viteza melcului și unde nu există infrastructura pentru a putea călători decent? De ce trebuie pedepsită solidaritatea cetățenească?

Recent m-am întâlnit cu Bolyai Csaba, tânărul care a parcurs peste 25.ooo de kilometri călătorind cu autostopul din România în Ungaria și înapoi, după care a scris și o carte despre experiențele sale. M-am gândit să le trimitem câte-un exemplar din cartea lui Csaba parlamentarilor maghiari, ca să vadă ce situații incredibil de periculoase au fost rezolvate prin solidaritatea cetățenească! Poate că așa s-ar răzgândi în privința proiectului de lege!

Știu, că voi credeți, că noi susținem UDMR-ul din simplul motiv, că membrii ei sunt de etnie maghiară! Nu vă miră că indiferent ce proclamă, ajung mereu la guvernare? De ce? Pentru că în politică există o coeziune atât de puternică încât e în stare să elimine orice! Odată ajunși la putere, politicienii uită de unde au plecat și de ce au ajuns în scaunul catifelat! Nu mai țin cont de etnie, de promisiuni electorale, de nimic, doar să-și păstreze locul călduț cât mai mult!

De pildă proiectul ce vine de la Guvern, a fost votat de Senat și dacă va fi votat și de Camera Deputaților, autostopul fiind interzis, fapta va fi amendată cu 5000 de lei! În județele cele mai înapoiate în sens economic, fără infrastructură, locuite în majoritate de maghiari, unde autostopul ar fi soluția ideală, de acum va fi interzis.

Deși sunt mii de studenți care fac în 8 ore cei 210 km cu trenul din Cluj-Napoca până la Odorheiu Secuiesc! Politicienii noștri uită că art.25 din Constituție prevede că „Dreptul la liberă circulație, în țară și în străinătate, este garantat”. Ei știu asta și totuși îl votează!

Și dacă am lua și noi, cetățenii de rând, exemplul de solidaritate de la politicieni? Să fim și noi solidari, fără deosebire de naționalitate, limbă sau religie! Știu că politicienii sunt acolo ca să conducă țara și nu să lectureze cărți, dar dacă la o cafea și-ar face timp ca să răsfoiască măcar aventurile lui Csaba, ar afla și ei despre oameni simpli și omenie!


Nota redacției: Despre cartea lui Bolyai Csaba și lupta acestor tineri maghiari cu politicul anti-autostopist puteți citi aici


Sus