Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / ”Sunt german din Ungaria, îmi asum!” – germanii din Ungaria vor avea un parlamentar

”Sunt german din Ungaria, îmi asum!” – germanii din Ungaria vor avea un parlamentar 

În Ungaria sistemul electoral permite minorităților să obțină loc(uri) în Parlament, candidând pe listele autoguvernărilor minoritare. Fiind greu să atingă cota intrării, executivul a introdus votul discriminării pozitive, care permite minorităților să obțină mandate preferențiale, dacă numărul voturilor depășește baremul special minoritar.
    
Toate autoguvernările depun liste (foto cu lista germană), rugându-și conaționalii să voteze lista minoritară (în detrimentul listelor de partid). Anul acesta baremul a fost de 24 000 de voturi.

Legăturile minorităților din UE devenind mult mai strânse, relațiile cu țările mamă tot mai stabile, minoritățile din Ungaria au așteptat cu interes alegerile din 2018. Cei care votau aceste liste – după ce au înregistrat ca votant special minoritar – aveau numai de câștigat deoarece toate minoritățile au dreptul la un așa numit purtător de cuvânt care, prin statutul lui, se găsește între cel parlamentar și cel de președinte de asociație minoritară.


Minoritățile din Ungaria semnând și Minority Safe Pack (foto) – considerându-se minorități autohtone europene –, observatorii se așteptau la un interes crescut al minorităților respectiv a colaborărilor lor cu țara mamă și, desigur, cu societatea maghiară, cu scopul de a aduna voturile necesare.

Surpriza s-a și produs! Din 2018, iată, minoritatea germană are un deputat cu drepturi depline în Parlamentul Ungariei, adunând – atenție! – 26 500 de voturi de la germani și simpatizanți. Acum 4 ani germanii erau destul de departe de barem – 11 415 – însă acum, iată, au reușit să-și dubleze electoratul 


Ritter Emmerich, deputatul ajuns în Parlament, a declarat că din 1933 nu aveau germanii un deputat și astfel , ca deputat, va avea nevoie de sprijinul tuturor minorităților, pe care vrea să le reprezinte, indiferent de naționalitate. A recunoscut că sloganul ”Sunt german din Ungaria, îmi asum!” a avut un succes datorită sincerității programului.

Presa maghiară a notat cu surpriză succesul germanilor, notând că este foarte cinstit și pragmatic ca să te consideri german în Ungaria și nu maghiar de naționalitate germană.

Autoguvernarea Românească a avut o campanie mai reținută, obținând 428 voturi (față de 362 din anul 2014). Cu aceste voturi românii nu au obținut un mandat de deputat dar funcția pre-parlamentară a purtătorul de cuvânt rămâne valabilă și pentru anii 2018-2022.

 

 

Sus