Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Paie pe foc – maghiarii din Ardeal împinși în brațele Budapestei

Paie pe foc – maghiarii din Ardeal împinși în brațele Budapestei

Deși fenomenul apropierii maghiarilor din Transilvania de Ungaria a luat un avânt fără precedent, și marea majoritate a maghiarilor – deși plătesc impozite și taxe în România – își caută orizonturile nu la București, ci la Budapesta, autorițățile din România stau cu brațele încrucișate, trăgând din umeri. 

Având o minoritate maghiară numeroasă și bine organizată, România ar trebui să demonsteze într-un mod spectaculos, că cetățenii săi maghiari aparțin României, deci problemele lor se rezolvă la București și nu la Budapesta – cu această atitudine pragmatică închizând gura acelora (numeroși) care pun sub semnul întrebării respectarea drepturilor minoritare în România.

Lipsa culturii politice, înțelepciunii, lipsa tradițiilor civice, lipsa liderilor adevărați face din România o țară tot mai confuză, izolată și fără orizonturi. 

În loc să rezolve o dată pentru totdeauna problema maghiară, (inscripțiile bilingve, învățământ, forme de autonomii de toate tipurile folosite în UE) România alege manipularea (vezi pâinea din Ținutul Secuiesc sau ”teroriștii” secui, sau sloganul cum că România este un exemplu pentru Europa în domeniul respectării drepturilor minoritare).

         

Ba mai mult, acum, când guvernul maghiar va intensifica strângerea legăturilor cu o minoritate maghiară care funționează de facto ca și o societate paralelă, România nu are nicio strategie de contracarare a acestui fenomen, care ia amploare.

Numai în aceste zile s-au notat trei cazuri, care au revoltat chiar și maghiarii care până acum erau cunoscuți ca și oameni care încercau să găsească calea ardeleană între Budapesta și București.

Primul caz – paie pe foc – se referă la județul Cluj, unde într-un liceu maghiar clădit de Ungaria, inspectoratul a îngreunat lansarea unei clase. Al doilea caz este cel din Târgu Mureș, unde secția maghiară a UMF va fi comasată cu o altă universitate, iar cel de al treilea din Miercurea Ciuc, unde instanța obligă consiliul local să dea jos inscripția maghiară a acestei instituții, pe motivul că folosește o expresie arhaică: în loc de Primătie e scris Casa Orașului (Városháza).


Aceste tentative nu fac altceva, decât să împingă comunitățile maghiare din Transilvania spre Budapesta, de unde primesc fonduri și înțelegere, societatea maghiară ardeleană, pas cu pas, devenind într-o mare parte un appendix social-economic al Ungariei.

Este bine? Este rău?

Sus