Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Pe ce limbă vorbești acasă?

Pe ce limbă vorbești acasă?

La prezentarea volumului O istorie a maghiarilor desfășurată la Universitatea din Chișinău, primul gest prin care am acaparat atenția studenților din sala mare era mărturisirea mea, cum că dacă nu m-aș fi născut ungur, atunci aș alege Moldova ca și patrie.

Da, eu iubesc Republica Moldova, iubesc oamenii care vorbesc în jurul meu în mai multe limbi, iubesc oamenii care găsesc ca un lucru firesc, că celălalt, de lângă tine, care plătește aceeași impozite și taxe să aibă dreptul de a folosi nesthingerit limba sa maternă.

Cred că singurul imn din lume, care face trimiteri nu la lupte și eroism, ci la limba maternă, este cea a Moldovei de peste Prut: Limba noastră-i o comoară,în adâncuri înfundată,un șirag de piatră rară,pe moșie revărsată...


În curtea Primăriei Cluj staționează o bicicletă cu o tablă trilingvă, atenționând autoritățile și societatea românească tot mai pasivă, că aceste tăblițe informative nu sunt amplasate la toate intrările în Cluj, deși civilii maghiari au câștigat procesul cu Primăria.

Aceste gânduri mi-au venit în minte când am auzit în autobuz, în Cluj, că doi elevi maghiari vorbeau între ei în română, deși în limba lor maternă, maghiara, ar fi fost mult mai simplă și naturală conversația. Ulterior am aflat, trecând prin fața casei lor, că și acasă vorbesc românește.

Maghiari, care vorbesc românește acasă...

Mi-am adus aminte de nemărginita decepție, când am făcut un reportaj la un festival folcloric minoritar, cu elevi îmbrăcați în costume populare superbe, dar... care vorbeau între ei în română, la interviuri chinuindu-se să-și formuleze ideile în limba maternă.

Atunci am înțeles prima dată, ce înseamnă să fi minoritar de festival pe meleagurile natale...

De atunci orice tentativă de a stingeherii folosirea unei limbi materne în România mă irită și mă obligă să iau atitudine. 

Maghiarii nu vor să devină minoritate de festival, îmbrăcați în costume populare, cu gastronomie exotică... acasă vorbind însă limba statului, depărtându-se tot mai mult de mesajul imnului Moldovei de peste Prut: Limba noastră-i o comoară, în adâncuri înfundată, un șirag de piatră rară, pe moșie revărsată...


Sus